Agresivnost psa je stvar selekcije i dresure

veterinar i pas

Aleksandar Janković: ″Psi se ne rađaju agresivni, takvi postaju″

Pravi seoski psi odlični za poljoprivredno domaćinstvo i čuvanje stoke su pulini, border koli, srpski pastirski pas, škotski ovčar, šarplaninac, pa i nemački ovčar koji se sve manje koristi u domaćinstvu, a više za izložbe. Međutim, čini se da se danas više biraju psi koji imaju agresivniju narav, čak i kao čuvari seoskog domaćinstva, što ume da prouzrokuje probleme samim vlasnicima i ljudima oko njih. Ipak, bez obzira koja je njihova prvobitna namera, psi se ne rađaju agresivni, sve je stvar dresure i socijalizacije, kaže veterinar Aleksandar Janković iz Aranđelovca.

“Prema mom mišljenju ne postoji rasa pasa koja je genteski predodređena, tj njeni pripadnici da budu krvoločni i agresivni. Čitava stvar je u selekciji. Odgajivači biraju stabilne pse, ne samo estetski lepe nego prave reprezentativne pse koji su socijalizovani i s kojima je lakše raditi, koji ne pokazuju tu uređenu agresivnost. Ne postoji rasa koja se rađa agresivna nego takva postaje”, kaže Janković.

Birajte psa kojeg možete prišutiti u svakom smislu!

Pas se vaspitava u prva tri meseca života

Dodaje i da se u Srbiji ‘više voli taj agresivni gen’, pa se mnoge rase biraju iz pomodarstva. Svako treba da izabere onu koju može da odgaja i priušti u smislu obezbeđenog prostora, ishrane, brige i vremena posvećenog njemu, kako bi pas bio srećan i zadovoljan, bez devijacija i nekontrole.

“Najveću odgovornst snose vlasnici pasa; pas mora biti čipovan, vakcinisan od besnila, kao i to da se redovno isti od parazita. Kad vlasnici učine sve da zaštite svog psa i druge ljude od njega, svu ostalu odgovornost snose ostali, a to su oni koji vrlo često provociraju pse, pa pas koji je inače miroljubiv napadne onoga koga je provocirao”, upozorava ovaj veterinar.

Pas se vaspitava u prva tri meseca života, tada uči šta sme, šta je zabranjeno, kakvo ponašanje se nagrađuje, a kakvo kažnjava. Tada vlasnici i odgajivači pse uče socijalizaciji sa odraslim osobama, decom i drugim psima, kao i odnosu sa domaćim životinjama na domaćinstvu. Vlasnici pasa od početka treba da rade na vaspitavanju svog ljubimca, što će ga u neretkim situacijama spasiti od povreda u saobraćaju, u kontaktu sa drugim psima i životinjama, a same vlasnike od ekonomske štete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.