Ama – Centar za negu čoveka i prirode: Projektom do lakšeg pristupa tržištu

Neprofitno udruženje Ama poziva sve mlade poljoprivrednike i proizvođače da učestvuju u projektu kojim će se otvoriti prostor za direktnu ekonomsku razmenu između potrošača i proizvođača.

Ama – Centar za negu čoveka u saradnji sa ZMAG – Zelenom mrežom aktivističkih grupa, poziva sve mlade poljoprivrednike i proizvođače između 18 i 30 godina da učestvuju u istraživanju projekta Growing Growers, koji ima za cilj da otvori prostor za razvoj održive lokalne proizvodnje hrane koja je bazirana na direktnoj ekonomskoj razmeni između proizvođača i potrošača. Ideja vodilja projekta je CSA model (community supported agriculture) u kojem globalno učestvuje dva miliona ljudi. CSA je model distribucije hrane koji razvija lokalnu proizvodnju i ekonomiju kroz razvoj mreže direktne ekonomske saradnje proizvođača i potrošača.

„Smatramo da je za razvoj mladih poljoprivrednika potrebno stvoriti nove ekonomske odnose u društvu koje će biti zasnovane na principima održivosti, solidarnosti te međusobne saradnje proizvođača i potrošača“, navodi se na njihovom portalu.

U sklopu projekta ovo neprofitno udruženje realizuje istraživanje ‘Mladi poljoprivrednici i proizvođači hrane i prehrambeni suverenitet’, kojim mapira mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane i istražuje domete njihovog rada, nivo zadovoljstva, ali i prepreke i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Poseban akcenat će biti stavljen na koncept prehrambenog suvereniteta i položaja mladih poljoprivrednika na globalnom tržištu ishrane. Ovo istraživanje, koje je jedinstveno za ovaj deo Evrope, biće sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj.

Najvažniji deo projekta i najznačajniji za mlade proizvođače koji traže sigurno mesto na tržištu jeste uspostavljanje platforme za promociju i direktnu razmenu između proizvođača i potrošača, što je jedan korak ka održivosti proizvodnje mladih poljoprivrednika.

Ukoliko se aktivno bavite poljoprivredom i proizvodnjom hrane, a imate između 18 i 30 godina i interesuje vas učestvovanje u projektu, popunite upitnik koji se nalazi ovde ili kontaktirate Sašu Petrovića putem maila; sasa@amacentar.org ili telefona; 0616489354.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.