Da li Ministarstvo zaista pomaže mladima na pravi način?

mlada u krompiru

Da li je svaka pomoć i ona prava?

Zvanične institucije najavljivale su više puta kroz medije povoljnosti koje mladi poljoprivrednici mogu da očekuju ove godine. Za sada su to olakšice u povoljnim kreditima i konkursa namenjenih isključivo njihovim potrebama.

Najpre, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će mladi biti podržani kroz kreditiranje kupovine poljoprivrednih mašina, opreme, grla stoke i drugo. Dok će za ostale poljoprivrednike, kamatne stope biti 3%, žene vlasnice gazdinstava i mladi poljoprivrednici (do 40.g), koji bi želeli da kupe zemljište, kao osnovni resurs u poljoprivrednoj proizvodnji, mogu da očekuju kamatu od 1%.

Kupovina zemljišta je jedan od najvećih problema koji pogađa mlade poljoprivrednike Evrope. U prethodnim tekstovima, naglasili smo da iako cene zemljišta u Srbiji su značajno niže nego u drugim evropskim zemljama, ipak imaju tendenciju rasta. Stoga, mladi u Srbiji i pored povoljnih kamatnih stopa koje najavljuje Ministarstvo poljoprivrede, imaće sve više problema da nađu dobru parcelu za razumnu cenu.

Istraživanjem Mladih u agraru, nije se pokazala velika zainteresovanost mladih poljoprivrednika za poljoprivredne kredite.

S druge strane, prethodne dve godine resorno ministarstvo raspisivalo je konkurse namenjene poljoprivrednicima do 40. godina starosti, za ovogodišnji se tek očekuje zvanična objava na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Kako kažu, mladi mogu dobiti po gazdinstvu maksimalno ‘1,5 miliona dinara, biće im subvencionisano 75 % investicije, a oni će nakon ulaganja morati da opravdaju dobijena sredstva’.

Na slične pakete podsticaja, preprošle godine oko 800 mladih poljoprivrednika dobilo je subvencije, prošle oko 1300. Međutim, statistički podaci pokazuju da vlasnika gazdinstava u Srbiji ispod 40. godina starosti ima preko 14 000, možemo zaključiti da gornje brojke, ne pokazuju preteranu zainteresovanost mladih za paket subvencija koje im ministarstvo nudi. O posebnim povlasticama, koje je ministar najavljivao za početnike, prošle godine, reči baš i nema…

Do sada, mladi su se najviše interesovali, kako na opštinskom tako i na republičkom nivou, za mehanizaciju i opremu. I dalje je najviše mladih u voćarskoj i ratarskoj proizvodnji, ali nezanemarljivo je i interesovanje za stočarstvo i to čak za mlečno govedarstvo.

Da li su niže kamatne stope na kredite za kupovinu zemljišta zaista pravi pristup problemu, najvažnijeg potrebnog resursa u poljoprivredi ili mladima treba da se obezbede, možda niže cene istih, kao zaista veliku olakšicu prilikom započinjanja proizvodnje – mogućnosti su razne. Da li će ove godine biti veće interesovanje na povećan iznos subvencija u odnosu na prošlu godinu i da li će mladi biti voljni da konkurišu usred sezone, za novac koji će možda dobiti u nevreme – pitanja su otvorena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.