Da li mladi u poljoprivredi imaju perspektivu?

stefan za mua

Stefan Radovanović iz Vinče u svojim zasadima

Sušno proleće ugrožava mnoge biljne kulture, a mraz i niske temperature su ozbiljno oštetile zasade kajsije, trešnje i drugog voća u pojedinim delovima Srbije. Šumadija, poznata po voćarstvu, čini se da ima odlične startne uslove za mlade Šumadince u ovoj grani agrara. Međutim, problemi u poljoprivredi upravo sa vremenskim neprilikama, nestabilnim tržištem i subvencijama pogađaju i starije i mlade voćare, pa zbog toga Stefan Radovanović iz Vinče kod Topole, sve više razmišlja da svoju budućnost potraži preko granice i napusti rodno selo, prenosi Agroklub.

„Iskreno moji planovi su da idem odavde, tamo gde budem uspeo da pronađem posao, jer u poljoprivredi perspektive za mlade nema. Vidite, mi smo ove godine dali 40 tona jabuke za 4 dinara, nismo pokrili ni 10 posto troškova, a već su krenula nova ulaganja za ovu godinu, a mi vučemo troškove još iz prošle godine. Predlog prerade je dobar, ali opet dolazimo do problema novca koji mi trenutno nemamo da uložimo u nešto što će da nam se isplati“, kaže Stefan.

Nedostatak protivgradne zaštite

 

 

Stefan: ″Ne izdvaja se dovoljno sredstava za protivgradnu zaštitu″

Radovanovići na 8 ha uzgajaju najviše jabuku – na 2,5 ha, zatim višnje, šljive, nektarine i breskve i veći deo plasiraju za rusko tržište. Stefan je završio Visoku tehničku školu strukovnih studija, smer drumski saobraćaj u Kragujevcu, dok je studirao vikendom je pomagao roditeljima u radovima na zasadima, a sada po završetku studija preuzeo je većinu voćarskih poslova. Prošle godine jabuka je odlično rodila, ali zbog prezasićenosti tržišta, cena jabuke, koja je najviše prodata kao industrijska, bila je veoma niska. S druge strane, javlja se problem nedostatka protivgradne zaštite.

„Imamo veliki problem protivgradne zaštite, jer država ne izdvaja dovoljno sredstava da kupi protivgradne rakete. Mi smo se uz pomoć opštine organizovali da koliko skupi selo, toliko opština dâ novca i da kupimo protivgradne rakete, ali to nije dovoljno. Ni o strelcima se ne vodi računa. S druge strane, problem sa radnom snagom je sve vidljiviji, jer ljudi masovno odlaze ili se zapošljavaju u neke firme, a i mlađi neće da radi“.

Da li postoji rešenje problema?

stefan razmišlja

Motor poljoprivredne proizvodnje su mladi

Bez obzira na to, Vinča je jedno od retkih sela gde mlađi ostaju u svom rodnom mestu i nastavljaju porodičnu tradiciju proizvodnje voća i čine motor poljoprivredne proizvodnje. Zato smo pitali Stefana, kako on vidi rešenje problema?

„Kao najveću prepreku, da bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo, vidim državu, jer najmanje ulaže u seljaka. Čini se da najviše zarađuju otkupljivači voća, odnosno svi osim seljaka proizvođača. Država mora da stane iza svog poljoprivrednika; ako bismo imali sigurnu cenu od 25-30 dinara, mi bismo svi ulagali i znali bi čemu da se nadamo, mišljenja je ovaj mladi proizvođač.

 

Za Agroklub piše Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.