Etno artom do očuvanja tradicije

pegle

Oslikane pegle u radionici Etno art Danijele Pavlović

Koliko su običaji za Božić, Uskrs i druge praznike, motivi u starim pričama, ukrasi i oblici na nameštaju i odeći deo nas i naše tradicija, najbolje pokazuju radovi jedne umetnice iz Blaznave. Danijela Pavlović se već više od decenije u bavi oslikavanjem uskršnjih jaja i starih predmeta. Njena umetnost može da se uporedi sa Bauer molerajem, ali inspiiraciju najviše nalazi na narodnim nošnjama; keceljama i košuljama. Kaže da je ti cvetni oblici uveseljavaju i čine raspoloženom, zato su njeni potezi kičicom, jednostavno – Etno art.

Koristim akrilne boje, one su mi najpraktičnije, sa njima se najbolje snalazim. Oslikavam na keramici, drvetu, staklu, koži. Najviše oslikavam upotrebne predmete koji su starinski; čokanji, opanci, drvena srca, češljići, ogledalca, lijem sama magnete od zubarskog gipsa. Odlijem jedan komad, četvrtast ili okrugao i oblikujem šta ja hoću. Radim i neke gipsane detalje, na koje nisam stavila magnet, nego sam jednostavno probušila i stavila da visi na čokanju, na primer, i gledam da to bude namensko, kaže Danijela.

Krenula je uz decu….

uskrsnja jaja

Uskršnja jaja nisu atrakcija samo za vreme praznika

Prvo je počela sa oslikavanjem jaja uz decu, govoreći im o srpskim običajima. I danas, izduvana kokošija i guščija jaja, po koje keramičko ili drveno, krase mnoge izloge turističkih organizacija u doba uskšnjih praznika i izazivanju oduševljenje kod starijih i kod mlađih, ali više kod onih koji najviše ceznu za zavičajem.

„Moji proizvodi su stalno traženi, ali najviše kad su odmori naših ljudi koji rade u inostranstvu. Oni nose te predmete svima po Evropi, pa čak i Arapima i Turcima. Toliko su koloritni da se ti stranci oduševljavaju oslikanim čokančićima, čak njima to bude zanimljivo, pa najviše napravim kad oni dolaze. Uglavnom, kupuju se pokloni, ne mora da bude ni praznik. Dešava se da mi donesu flašu viskija, skinem etiketu i naslikam nešto što će njegovog drugara da oduševi, nešto intimo, sa posvetom, što će samo onaj koji dobije poklon razumeti“.

„Nešto iz vremena u kom nisam živela“

Svim predmetima daje svoje lični pečat

Ali zašto nalazi lepotu u jednostavnim cvetnim detaljima i starim predmetima, Danijela ima zanimljiv odgovor za Mlade u agraru.

„Za mene je bogatstvo da imam nešto iz vremena u kom nisam živela. Ja volim da skupljam antikvitete i ja svaki dinar dam za to! Naročito volim sito da oslikam, bude mi za voće preko leta i za jaja preko Uskrsa.“

U vajatu će smestiti sve svoje radove

na staklu

Zainteresovani će moći da dođu, pogledaju i kupe suvenire

Međutim, umetnica iz Blaznave neće se zadržati samo na suvenirima, u planu je i vajat u kome će njeni radovi zaista doći do izražaja.

„U planu mi je da napravim i veliki vajat u dvorištu; da turisti koji dođu u obilazak Topole ili Kragujevca, imaju pauza tu od 40-tak minuta do sat, gde će probati moju domaću rakiju, jesti sezonsko voće, a moći će i da pogledaju i kupe suvenire, sve, kako bih ih vratila u to neko davno vreme“, želja je Danijele Pavlović iz Blaznave.

Danijela Pavlović: ″Želim da svojim radovima vratim turiste u neko davno vreme″

Leave a Reply

Your email address will not be published.