Fil Hogan: Radimo na pravednoj trgovini i transparentnosti cena

tržište eu

Nakon usvajanja dogovora o fer trgovinskim praksama i uprošćavanje poljoprivrednih i tržišnih legistrativa i pravila za poljoprivrednike, Evropska komisija (EK) razmatra još jedan predlog koji će doneti više transparetnosti u lancu snabdevanja hranom, objavljeno je na zvaničnom sajtu EK.

Prema rečima evropskog komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj Fila Hogana, ojačavanje pozicije samog proizvođača u trgovinskom lancu, postao je ‘prioritet Komisije‘.

„Transparetnost tržišta, omogućiće jednak pristup istom, kao i uravnoteženost cena….Moramo da ojačamo ulogu farmera u lancu snabdevanja hranom“, istakao je Hogan.

Kako bi se to i ostarilo, EK predlaže da svaka zemlja članica prikupi podatke o cenama i tržištu, takođe, Komisija preporučuje da članice izaberu ‘najisplativiji način da to sprovedu i da pri tom ne ciljaju mala i srednja preduzeća/gazdinstva kako bi smanjila administrativni teret’. Svaka članica će te podatke dostavljati Komisiji koja će iste postaviti na portale o pregledu cena prehrambenih proizvoda i kao i praćenja EU tržišta.

Ove odluke, veruje EK, zaštitiće poljoprivredne proizvođače, naročito srednje i male, od nepravednih trgovinskih praksi u lancu snabdevanja hranom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.