Finansijska podrška ima smisla samo uz osiguran plasman

otkupno mesto

M. Minić: ″Subvencije su poslednja šansa za spas srpskog sela″, foto: M. Minić

Razne subvencije, start-apovi fondacija i državnih institucija i povoljni krediti treba da privuku mlade na selo i pojačaju poljoprivrednu proizvodnju. Koliko je sve to dovoljno, Mladen Minić ispred Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije, govorio je za Agroklub.

„Činjenica je i to da bez mladih sposobnih ljudi, koji bi ostali ili bi se vratili na selo i pokrenuli proizvodnju, prosto nema opstanka. U septembru očekujemo da izađe pravilnik subvencija za mlade poljoprivrednike. Ono što je možda najvažnije je to da Ministarstvo poljoprivrede u okviru ovog programa isplaćuje sredstava unapred, na osnovu podnetih predračuna, a nakon toga se utrošena sredstva pravdaju prilaganjem konačnih računa. Smatram da je uvođenje ovih subvencija i podsticaja poslednja šansa za spas srpske poljoprivrede i sela“, kaže Minić.

Da bi sebi i drugim mladim entuzijastima obezbedili sigurno i bolje sutra i to na selu, osnovali su Udruženje nedavno, a koje već broji preko 80 članova, 14 stručnih saradnika i 7 partnera. Svojim članovima pružaju pomoć u prikupljanju i popunjavanju dokumentacije za registraciju gazdinstva, izradi biznis plana, nabavke mehanizacije i priplodnih grla, ostvarivanju prava na subvencje i obezbeđivanju poljoprivrednih kredita. I naravno, bez zaokružene proizvodnje, ona sama nema smisla. Zato je ovo Udruženje posebne snage usmerilo ka obezbeđivanju plasmana proizvoda svojih članova.

Potrebna komunikacija sa državnim organima

Džabe podsticaji, ako krajnji proizvod propadne, foto: M. Minić

„Udruženje je u okviru otkupa voća uspostavilo direktnu saradnju sa jednom zadrugom – jednom od najvećih otkupljivača i izvoznika voća u Srbiji, a zbog raspoloživih kapaciteta, pregovaramo i sa drugim. Takođe, trudimo se da povežemo članove udruženja kako bi kupovali jedni od drugih ili da trampe svoje proizvode i tako smanje direkne finansijske troškove“.

Zbog toga, Mladi poljoprivrednici Srbije žele da ostvare komunikaciju sa državnim organima i ukažu  na pravi smisao subvencija.

„Mi, što se tiče generalnog plasmana i cene proizvoda na svetskoj berzi, ne možemo puno da utičemo, ali zato možemo da naučimo našeg poljoprivrednika kako da proizvede proizvod vrhunskog kvaliteta, da ga preradi, brendira, zaštiti geografsko poreklo i ostvari višu cenu. Takođe želimo da ukažemo državnim organima da podsticaji, subvencije i sve što država daje ima smisla samo onda kada imamo i krajnji proizvod  plasiran na tržište. Uzaludno je davati podsticaje i subvencije, graditi farme i subvencionisati nabavku mehanizacije, ako se sve to ne koristi i ako krajnji proizvod propadne, završava ovaj mladi poljoprivrednik.

 

Za Agroklub napisala Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.