Kako na osnovu korova utvrditi kvalitet zemljišta?

maslačak

Maslačak na vašem placu ukazuje na visok procenat kalijuma

U biljnoj proizvodnji jedan od najvećih i najdosadnijih problema jeste korov. Okopavate, prskate herbicidima, ali on ne prestaje da niče i izbija. Šta ako je korov vrlo korisna stvar na vašem placu? Irski portal Almanak (almanac.com) vidi korov kao ‘biljke indikatore‘ kvaliteta zemljišta na kom se nalaze.

Dakle, u zavisnosti da li u vašem ataru raste kopriva, maslačak, bokvica ili čak ambrozija to samo može biti pokazatelj; visokog ili niskog sadržaja azota u zemljištu, postojanja vode ili isušenog tla, plodnog ili osiromašeg zemljišta određenim mineralima.

Ovo su neki primeri korovskih biljaka koji ukazuju na kvalitet i kompaktnost vašeg zemljišta:

WikimediaImages, pixabay

Štir ukazuje na korisne minerale u zemljištu, foto: WikimediaImages, pixabay

Jedna od najrasprostanjenijih korovskih biljaka je štir (Amaranthus retroflexus). Jednogodišnja biljka koja raste pored puteva, na usevima ili napuštenim ljudskim naseljima ukazuje na visok procenat azota i korisnih minerala u zemljištu.

Maslačak (Taraxacum), lekovita biljka puna vitamina i minerala, indikator je osiromašenih zemljišta, sa niskim procentom kalcijuma, ali visokim kalijuma, pa može da bude dobar pokazatelj, kojim mineralima treba obogatiti ovo zemljište.

Biljka, koja dosta podseća na blitvu ali je običan štavelj (Rumex obtusifolius), možete zapaziti svuda, a ukazuje na vlažna i močvarna područja.

Sinonim za njivsku koprivu je azot! foto: WikimediaImages, pixabay

Njivska mrtva kopriva (Lamium amplexicaule) sa svojim sitnim ljubičastim laticama pokazatelj je zemljišta bogatim azotom.

Njivski različak (Centaurea) indikator je plodnih zemljišta, bogata kalijumom.

Kraljevska sveća ili svećnjak (Verbascum) ima nežne, mekane i dlakave listove, svetlo zelene boje, kad cveta daje divno žuto cveće. Nažalost, ukazuje na kisela i neplodna zemljišta.

Pepeljuga ukazuje na plodna zemljišta, foto: Bernell, pixabay

Pepeljuga (Chenopodium album), obična zemljasta jednogodišnja biljka indikator je plodnih parcela bogata azotom.

Ne toliko česta korovska biljka – paprat (Matteuccia), svakako je dobar indikator izuzetno plodnog zemljišta, kao i to da mu je potrebno dodati kalcijum. S druge strane, slatka paprat, je pokazatelj kiselih i peskovitih zemljišta.

Tušt (Portulaca oleracea) je zeljasta jednogodišnja biljka koja raste uz kuće i puteve na osunčanim mestima, a pokazatelj je plodnih zemljišta bogata fosforom.

Etnatski, pixabay

Zečja soca ukazuje na visok procenat magnezijuma, foto: pixabay

Zečija soca (Oxalis), koja dosta podseća na detelinu, višegodišnja je biljka i spada u invanzivne vrste, raste u vlažnim šumama, a ukazuje na nizak procenat kalcijuma, ali visokog magnezijuma.

Jedna biljka koja je vrlo opasan korov po čovekovo zdravlje, jer prilikom čupanja izaziva osipe po rukama i ostatku tela, a često i gušenje je ambrozija (Ambrosia artemisiofolia). Nažalost sve češća kod nas, ukazuje na niska plodna zemljišta.

kopriva

Kopriva je indikator plodnih zemljišta

Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najzastupljenih korovskih biljaka kod nas, vrlo lekovita u ljudskog upotrebi, značajna u ishrani stoke, a i dobra ekološka zaštita za povrtarske kulture. Kopriva je indikator kiselih, ali plodnih zemljišta.

Hajdučka trava (Achillea millefolium) je takođe lekovita biljka široko primenjivana u narodnoj medicini koja ukazuje na peskovita i suva zemljišta sa niskim procentom kalijuma.

bokvica

Bokvica je lekovita biljka i indikator neplodnih zemljišta

Bokvica (Plantago) je vrlo zanimljiva biljka, koja je često primenjivana u narodnoj medicini za lečenje plućnih infekcije zbog njenih antibakterijskih svojstava; koristi se kao čaj, melem, a ukuazuje na kisela i neplodna zemljišta bogata glinom.

Rusomača ili biljka hoću-neću (Capsella bursa pastoris) je karakteristična za livadska staništa, a indikator je zemljišta izuzteno bogata hranljivim materijama.

Sve ove korovske biljke, među kojima su mnoge sa lekovitim svojstvima i sa širokom upotrebom u narodnoj medicini, odličan su pokazatelj kojim mineralima je vaše zemljište siromašno, da li je plodno ili ne i kako ga treba oplemeniti za biljnu proizvodnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.