Kako se otarasiti kruškine buve?

MIH83,pixabay

foto: MIH83, pixabay

Svako ko ima zasad kruške ima i jednu obaveznu muku – kruškinu buvu! Nažalost, ovaj insekt napada krušku u skoro svakoj državi u kojoj se gaji. Stručnjaci i uzgajivači kažu da ne postoji preparat, niti način kojim se ona može u potpunosti uništiti, ali postoje mere koje mogu smanjiti njen broj na najmanju moguću meru.

“Kruškina buva je najveći problem u zasadima kruške, zbog rezistencije koju relativno brzo razvija na insekticide. Generalno, ne postoji tretman posle kog ćete biti apsolutno sigurni da ćete zaštiti krušku od kruškine buve. Ona će se pojavljivati, a tretmanima se održava njena brojnost dovoljno nisko da ne pravi ekonomske štete. Međutim, suzbiti je u potpunosti je jako teško, pa čak i da se to pokuša, pitanje koliko bi ta kruška posle toliko tretmana bila ekološki ispravna? Upravo zbog velike rezistentnosti mala je proizvodnja kruške u Srbiji“, kaže stručnjak za zaštitu bilja Miloš Jeremić.

Do pojave kruškine buve doveo je čovek

kruška

Uništavanjem prirodnih neprijatelja došlo je do pojave kruškine buve

Kruškina buva isisava sokove biljke, pa dolazi do deformacije listova i nekroze pupoljka, a može biti preduslov za naseljavanje gljive čađavice. U krajnjem slučaju, može dovesti i do opadanja listova i plodova.

Interesantno je to, što do pojave kruškine buve najviše utiče sam čovek; uništavanjem korova, prirodnih neprijatelja, preteranom upotrebom pesticida, bujnosti zasada, jačinom rezidbe, navodnjavanjem i drugo. Drugim rečima, sve one mere koje su karakteristične za intenzivne zasade. Kruškina buva polaže jaja u februara, koja se zatim razvijaju za manje od mesec dana.

„Potreban je prvi tretman dosta rano u proleće – čim krenu prvi lepi dani. Ako se odradi prvi tretman kvalitetno, kruška se tretira uljima u jakoj koncentraciji, da popuni te pukotine u kori u kojoj buva snese jaja i onda manje tokom godine ima buve. Pored toga ubaci se neki insekticid da suzbije odrasle jedinke, pa će ih onda biti dosta manje tokom godine“.

Kombinacija više insekticida

couleur, pixabay

Razvoj kruškine buve mogu usporiti đubriva na bazi gvožđa, foto: Couleur, pixabay

Dakle, najbolje je tretirati kruškinu buvu dok je još u početnim fazama razvoja. Takođe je potrebno ponoviti tretman kad počne vegetacija. Međutim, od maja do avgusta, mnogi proizvođači upotrebljavaju preparate za suzbijanje kruškinog smotavca, koji uništavaju i prirodne neprijatelje kruškine buve, pa je iskorenjivanje ove pošasti vrlo zahtevno.

„U svakom tretmanu kruške, kombinuje se 2 ili 3 insekticida, ponekad i više kako bi mogle da se suzbiju i odrasle jedinke, kao i larve i jaja. Donekle se njen razvoj usporava gvožđem – đubrivima na bazi gvožđa, ali uvek je prepreka njena brza rezistentnost na preparate. S druge strane, stalno se pojavjuju novi preparati, insekticidi za koje se sporo dobijaju dozvole za promet, upravo zbog ekološke ispravnosti kasnijeg ploda“, upozorava stručnjak za zaštitu bilja.

„Mladi poljoprivrednici, prvo se informišite!“

m jeremić

M. Jeremić: ″Učite o tehnologiji biljaka pre podizanja zasada!″

Jeremić, upravo zbog pojedinih prijemčivih voćki na insekte i bolesti, savetuje mlade proizvođače da se, pre nego što podignu zasad, dobro informišu o uzgoju.

„Ja preporučujem mladim voćarima da puno uče, da pre nego što se upuste u biljnu proizvodnju i pre nego što se uhvate za digitron da vide kolika će im biti zarada, nek’ prvo nauče tehnologiju uzgoja tih biljaka, zatim nek’ se informišu koji su osnovni problemi u uzgoju tih biljaka. Bilo bi dobro da obiđu postojeće zasade i da kroz priču sa drugim proizvođačima vide na koje poteškoće mogu da naiđu tokom uzgoja, ali da opet bez straha krenu u poljoprivrednu proizvodnju sa odgovarajućom podrškom stručnjaka“, savetuje ovaj stručnjak za zaštitu bilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.