Klimatske promene menjaju sliku vinogradarstva

klimatske promene

Zime bez padavina, sušna proleća i kišovita leta je nešto što su nam donele preteće klimatske promene. Zbog toga što svako godišnje doba više ne ide sa svojim opisom i očekivanim vremenskim uslovima, tako više ni vinska slika sveta nije ista.

„Dobre su bile 2012. i 2013. godina, dok je prošle bilo teško. Klimatske promene, na primer, Nemci su fino iskoristili, a i Mađari imaju jako pristojno vino, jer njima taj klimat sad odgovara, nama – ne više“, kaže docent doktor biotehničkih nauka Aleksandar Petrović.

Engleska vina osvajaju svet!

A. Petrović: ″Problem je u neadekvatnoj količini šećera″

Vinogradi se po prvi put podižu u Danskoj, Belgiji i Poljskoj, a u Engleskoj vinarstvo cveta. Pre 13 godina Ujedinjeno Kraljevstvo brojalo je 360 vinogradarskih zasada, da bi se taj broj danas popeo na 500, a ispituje se 84 000 ha koji mogu biti kultivisani za nove vinograde. Engleska vina već su dostigla tržište Hong Konga, Singapura, a streme i ka istočnoj oblasi SAD-a. Kako stoji Srbija na ‘novovinskoj’ mapi sveta?

„Kod crvenog vina i crnog grožđa, imamo problem male količine šećera; u Srbiji se bere Kaberne sa nekih 23 odsto, a potrebno je 25, 26 posto da bi Kaberne lepo sazrevao. S druge strane, bela vina imaju zaostale šećere, problem je u visokim alkoholima i problem je što poljoprivrednici stavljaju mnogo više vinobrana nego što je potrebno, pa onda bude oštrih tonova koji podsećaju na beli luk“, kaže Petrović.

Problem u belim vinima, nije samo briga Srbije, već i daleko poznatije vinske zemlje Francuske. Kako prenosi En Bi Si njuz (NBC News), neki delovi Francuske zbog visokih temperatura bore se sa povišenim procentom alkohola (od 15 do 16 odsto) što smanjuje kvalitet vina.

Klimatske promene su za neke prilika

klimatske promene

Kvalitet vina zavisi od mnogih faktora zajedno

Stručnjaci savetuju da kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa i čitavog tehnološkog postupka, zemljišta, podloge, ljudskog faktora, mikroklime i interakcije svih faktora zajedno. Zato ne postoji jednostavan odgovor kako se uhvatiti u koštac sa vremenom koje predstoji u vinogradarstvu.

Međutim, činjenica je da upravo zbog klimatskih promena, mnogi ispituju pogodnost svog zemljišta za neke biljne kulture koje su bile nezamislive za uzgoj pre 20 godina u datoj oblasti, a što otvara mnoge mogućnosti i menja poljoprivrednu sliku sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.