Ko sve ima pravo na nabavku novog traktora?

Dugo očekivani konkurs konačno je raspisan! foto: analogicus, pixabay

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pravilnik za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora. Resorno ministarstvo će subvencioniše sa 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno 65 odsto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara. Zainteresovani mogu podneti zahtev za podsticaje do 29. maja ove godine.

Kako se navodi na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, ’podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 60 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji; a koji je proizveden u Republici Srbiji ili čiji model dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Republici Srbiji pre dana objavljivanja javnog poziva za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.’

Podsticaj mogu ostvariti fizička lica koja su i nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; preduzetnici; privredno društvo; zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge, koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Osim toga, neophodno je da svi zainteresovani imaju:

-površine zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura:

-do 0,5 ha povrća, voća i cveća u zaštićenom prostoru;

-do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća;

-2 ha grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino;

-do 3 ha povrća (na otvorenom polju);

-od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju);

-do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja;

-do 2 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Što se tiče vrste stočarske proizvodnje proizvodnje, potrebno je da ima najviše 19 mlečnih krava, odnosno ima ukupni kapacitet objekta upisanog u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, i to: do najviše 19 goveda i/ili do najviše 149 ovaca i koza i/ili do najviše 29 krmača i/ili do najviše 99 tovnih svinja po turnusu i/ili do najviše 3.999 brojlera po turnusu i/ili do najviše 399 tovnih ćurki po turnusu.

Više o ovome na sledećem linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.