Konferencija mladih u petak, pravilnik za novembar!?

mladi

Sajam mladih poljoprivrednika od 3. do 5. oktobra u Novom Sadu

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) organizuje treći po redu Sajam mladih poljoprivrednika od sutra 3. do 5. oktobra na novosadskom Sajmu u okviru Lorista. Drugi dan sajma, u planu je konferencija pod nazivom „Mladi privrednik u poljoprivredi“, na kojoj će pored članova SUMP-a, učestvovati i poljoprivrednici Srbije i pomoćnik sekretara za poljoprivredu Mladen Petković. Govoriće se o položaju mladih na selu sa ciljem da se pokaže da ‘mladi stvaraju svoj proizvod i mogu da žive od svog rada’.

Ipak najvažnija tema konferencije biće i dugo očekivan pravilnik subvencija za mlade poljoprivrednike, koji, prema nezvaničnim informacijama, možemo da očekujemo u novembru. Kako smo ranije pisali, SUMP treba da učestvuje u izradi novog pravilnika, međutim, kako saznaje Bolja zemlja, taj ‘sastanak još uvek nije održan’.

„Naši predlozi za izmene odnose se na osnivanje gazdinstva;zašto mlad poljoprivrednik mora da bude nosilac gazdinstva, jer ima mnogo situacija da je čovek mlad ali nije nosilac gazdinstva, a živi na selu i zašto takva osoba ne može da konkuriše? Zatim, rangiranje, u smislu bodova, smatramo da oni koji žive na selu i rade na selu treba da imaju više bodova od onih koji su u gradu i kojima poljoprivreda nije primarna delatnost“, ističe Milovanović za portal Bolja zemlja.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika na sajmu očekuje veliki broj posetilaca, koji će imati priliku da vide preko 20 izlagača sa vrlo zanimljivim proizvodima.

 

Izvor: Bolja zemlja, Mladi u agraru

Leave a Reply

Your email address will not be published.