Krkobabić: Dodelite državnu zemlju mladima!

zemlja u zakup

Mladima je najviše potrebno zemljište od svih resursa u poljoprivredi!

Na nacionalnoj konferenciji „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, u okviru 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, govorio je ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić o ‘zemljištu kao resursu od nacionalnog značaja’.

„Smatram da državnu zemlju koja se ne obrađuje, treba dodeliti mladim poljoprivrednicima na korišćenje kako bi je priveli kulturi i nameni i učinili je produktivnom, umesto da bude isključivo roba koja se prodaje na tržištu“, rekao je Krkobabić, a prenosi Tanjug.

Krajem prošle godine, na osnovu podataka sa portala GeoSrbija, u Srbiji je imalo oko 515 000 ha državnog zenmljišta od kojih se 460 000 nudilo u zakup, dok je ostalo već dato u zakup.

Podsećanja radi, kao najneophodniji resurs u poljoprivrednoj proizvodnji, mladi poljoprivrednici Srbije, ali i Evrope navode upravo zemljište. Do sada, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, mladima će biti dostupni krediti za kupovinu zemljišta po kamatnoj stopi od 1%, a uskoro se očekuje i raspisivanje konkursa za subvencionisanje proizvodnje mladih u agraru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.