Laste koje donose tonu kukuruza

joachim_marian_winkler, pixabay

Domaćinstvo sa najviše lastavičijih gnezda dobija tonu kukuruza, foto: joachim_marian_winkler, pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje treći po redu konkurs „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ u okviru kog će poljoprivredni proizvođač sa najvećim brojem gnezda seoskih lasta dobiti 1000 kg kukuruza.

„Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima. Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način“, kaže Slobodan Knežević iz Društva.

Kako je za Mlade u agraru potvrđeno, takmičenje se pre svega odnosi na mala seoska gazdinstva, pa zadruge, kombinati ili velika privatna preduzeća ne mogu konkurisati. Prošle godine, na ovaj konkurs pristiglo je 96 prijava, a nagradu je dobila poljoprivrednica iz Velike Plane sa preko 80 lastavičijih gnezda.

Konkurs, koji organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa „Proleće uživo“ uz podršku HeidelbergCement, otvoren je do 16. juna do 20h, a konačni rezultati biće objavljeni na stranici Društva do 19.  ovog meseca.

Više o takmičenju možete saznati na zvaničnoj stranici, a prijaviti se putem online formulara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.