Mladi će biti uključeni u izradu novog pravilnika za subvencije

konferencija

Da li je dostupan novac dovoljan?

U izradu sledećeg pravilnika za podršku mladih poljoprivrednika biće uključeno Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) i sami mladi farmeri, najavljeno je na konferenciji  u organizaciji Udruženja, prenosi Agroklub. Konferencija „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i Evropi“, četvrta po redu, bila je u znaku dostupnog novca; koja sredstava mladi mogu da koriste za početak ili unapređenje proizvodnje i da li su ona dovoljna?

„U razgovoru sa predstavnicima SUMP-a, zajedno ćemo uraditi sledeći pravilnik i ovim putem pozivamo sve mlade ljude u izradi ovog pravilnika, kako bi bio primenljiv za mlade“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Članovi SUMP-a biće anketirani o postojećem pravilniku

aleksandar milovanović

Aleksandar Milovanović: ″Start-up od 10 000 evra nije dovoljan!″

Nezvanično saznajemo, da će se u istraživanje šta je potrebno mladim poljoprivrednicima kroz paket subvencija za početak ili unapređenje proizvodnje, krenuti od septembra ove godine, jer su na terenu do sada „utvrđene neke nelogičnosti“.

„Mi ćemo naš rad svesti na to, da anketiramo naše članove o tome koje su njihove potrebe. Uz pomoć postojećeg pravilnika saznaćemo šta mladi misle o svakoj meri posebno, tada ćemo po završenoj anketi izneti ministarstvu šta je potrebno promeniti u postojećem pravilniku kako bi bio približan potrebama mladih na selu“, rekao je sekretar SUMP-a Aleksandar Milovanović i dodao da su dosadašnja istraživanja Udruženja pokazala da 10.000 evra nije dovoljno za start up i da se založiti da taj iznos bude viši.

Republika subvencioniše investicije mladih 75%, a IPARD 65%

konf

Hrvati zadovoljni podsticajima iz Evropske unije

Da podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu zaredom raspisuje konkurs za subvencije za mlade poljoprivrednike. Uskoro se na sajtu Uprave za agrarna plaćanja naći pravilnik za ovu godinu, kada će mladi moći da konkurišu za sredstva u iznosu do 1,5 miliona dinara, za investiciju koja će biti subvencionisana od strane države 75%.

Takođe, u okviru IPARD fonda postoje mere koje su namenjene mladim poljoprivrednicima do 40. godina, u okviru kojih se očekuje povraćaj od 65% od predložene investicije. Zainteresovanost za evropska sredstva od strane mladih postoje, a koliko su ona dobar podsticaj svedoče iskustva i mladih poljoprivrednika Hrvatske, koji su inače bili učesnici konferencije.

„Broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj se povećao – sad je oko 12%, nakon uvođenja mera EU, naročito onih koji su namenjeni mladim poljoprivrednicima. To je takođe uzrokovalo da se poveća broj prebacivanja vlasništva poljoprivrednog gazdinstva sa starijih na mlađe poljoprivrednike“, rekao je Jan Marinac iz Hrvatskog udruženja mladih poljoprivrednika, koje je najviše projekata sprovelo zajedno sa resornim ministarstvom za poboljšanje statusa mladih farmera; od Agrovodiča, Sajma mladih poljoprivrednika do oznake „proizvoda mladog poljoprivrednika“ i edukacija o novim tehnologijama i korišćenju domaćih i evropskih podsticaja.

Kakvo je stanje u Evropi?

iris bauers

Iris Bauers: ″Važna nam je definicija ′aktivnog′ farmera″

Na konferenciji se predstavila i potpredstavnica Evropskog saveta mladih poljoprivrednika (CEJA) Iris Bauers i naglasila se kao mladi poljoprivrednici trude da budu ambiciozni, da podstaknu razvoj tehnologije i budu promena.

„Mladima treba više podrške i to u trenutku kad im je najviše potrebno. Zemlja postaje sve skuplja i mladima je sve teže da započnu proizvodnju, pa im ‘inekcija’ subvencija znači, ali ono što mi želimo da sprečimo jeste da mladi budu zavisni od tih subvencija, iako bez evropskog novca teško mogu biti konkurentni, kaže Bauers za Agroklub.

Iako poslednjih godina Evropska unija sve više podržava mlade poljoprivrednike, pa na osnovu Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) mladi poljoprivrednici dobijaju 25% bonusa na već ustanovljene subvencije uz potrebne edukacije, najavljeni rezovi u CAP-u koji će prvo pogoditi male i mlade poljoprivrednike, dokazuju suprotno.

„Važno nam je definicija ‘aktivnog farmera‘; ko dobija novac, ko dobija subvencije, da li je to onaj ko se zaista bavi proizvodnjom ili je samo vlasnik zemlje, da li je to onaj koji rizikuje u proizvodnji ili samo prodaje proizvod“.

Kako možemo biti konkuretni na tržištu?

mladi

″Imamo šta da ponudimo evropskom tržištu!″

Na pitanje, kako rešiti problem tržišta, potpredsednica CEJA-e, predlaže udruživanje.

„Pitanje pristupa tržištu može biti problem na lokalu, pa mi predlažemo udruživanje, stvaranje asocijacija i kooperativa, ali ne toliko velike da ih poljoprivrednici više ne vode, rekla je Bauers za Agroklub.

Predsednik SUMP-a Milan Borić na završenoj reči konferencije istakao je da je stvoren kult mladog poljoprivrednika i da je prepoznat od strane Republike i opština.

„Pozivamo mlade da obrate pažnju na edukovanost, na nacionalne mere koje će sve više biti prilagođene potrebama mladih kao i na IPARD mere, jer imamo šta da ponudimo evropskom tržištu“, kaže Borić.

 

Za Agroklub pisala Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.