Mladi poljoprivrednici EU traže veća izdvajanja u ZPP-u

ceja

 

Članice EU moraće da se suoče sa generacijskom obnovom u poljoprivredi Evrope „hteli to ili ne“, poručio je predsednik evropskog saveta mladih poljoprivrednika (CEJA) Janes Maes, prenosi Euraktiv (euractiv.com).

Poljoprivreda Evrope stari i ako se broj mladih poljoprivrednika ne poveća, ovaj negativan trend ugroziće dugoročnu održivost agrara, upozoravaju kritičari. Na osnovu statističkih podataka u 2016. godini, broj farmi čiji su vlasnici ispod 40 godina starosti, nije prelazio 11 odsto. Austrija ima najveći procenat mladih poljoprivrednika (22,2%), pa Poljska (20,3%), pa Slovačka (19%), dok je Ujedinjeno Kraljevstvo na samom dnu liste.

Evropska komisija je prošle godine objavila da će u okviru sledećeg dugoročnog budžeta EU (2021– 2027) predložiti modernizaciju i pojednostavnjenje zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Između ostalog, među glavnim karakteristikama tog predloga jeste i da će države članicama morati da izdvoje bar 2 odsto sredstava odobrenih za direktna plaćanja.

Upravo tih 2 odsto u okviru ZPP-a i zalaganje Evropske komisije za mlade poljoprivrednike, Maes je pozdravio, ali i upozorio da za generacijsku obnovu to ‘neće biti dovoljno’.

„Kao Savet mladih poljoprivrednika (CEJA) zalažemo se za 4 odsto u okviru datih mera, kao i za druge mere“, napomenuo je Maes.

Nedavno je Evropska komisija usvojila izmenjena pravila u vezi sa pomoći država članica čime je povećan maksimalni iznos koji nacionalna tela mogu dodeliti svojim poljoprivrednicima bez prethodnog odobrenja evropske komisije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.