Mladi poljoprivrednici još uvek čekaju na subvencije

Još uvek bez informacije kada će biti isplaćena sredstva (foto: pixabay/alex_agri)

Isplata subvencija namenjena mladim poljoprivrednicima u Srbiji, čija je dodela odložena za jesen zbog krize izazvane virusom korona, još uvek nije počela ni na republičkom ni na pokrajinskom nivou. U toku je proces obrade pristiglih zaheva i uskoro se očekuje izdavanje prvih rešenja nakon čega sledi isplata sredstava, navode za Agroklub u Ministarstvu poljoprivrede.

„Sve primljene prijave na Konkurs za podnošenje prijava za ostvarivanje podsticaja za podršku programima koji se odnose na diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima u 2019. godini, trenutno se nalaze u fazi administrativne obrade, koja obuhvata proveru ispunjenosti kako formalno-pravnih uslova, tako i materijalno-pravnih uslova“, kažu u resornom ministarstvu napominjući da Uprava za agrarna plaćanja kontaktira podnosioce prijava kako bi utvrdila dodatne informacije u vezi sa statusom prijava i načinom njihovog daljeg sprovođenja.

Nije poznato koje ostvario pravo na subvenciju

Na ovaj konkurs, koji je raspisan pre skoro godinu dana, prema podacima Ministarstva, prijavio se 5.591 poljoprivrednik što je, kako navode, dvostruko više u odnosu na broj prijava koji je pristigao u prve dve godine primene mere podrške mladim poljoprivrednicima. Na pitanje koliko će mladih poljoprivrednika ostvariti pravo za sredstva obezbeđena kroz ovu meru, u Ministarstvu kažu da to još uvek nije poznato.

„To je uslovljeno ispunjenošću uslova za ostvarivanje prava na podsticaj kao elementa za bodovanje pristiglih zahteva propisanih pravilnikom i konkursom za sprovođenje ove mere, zahtevanim sredstvima i raspoloživim budžetskim sredstvima, tako da u ovom trenutku nismo u mogućnosti da predvidimo broj korisnika kojima će sredstva biti isplaćena“, navodi se u odgovorima Agroklub redakciji.

Najtraženija mehanizacija

Mladi poljoprivrednici ovim putem mogli su da konkurišu za sredstva za investecijie koje se odnose na primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, a pored nabavke nove opreme i mehanizacije za obradu zemljišta, setvu, ubiranje plodova. Takođe, mogu da ostvare podsticaj za nabavku stoke, kao i opreme i mehanizacije za pripremanje stočne hrane, pčelarsku opremu.

„Najveće interesovanje je pokazano u sektorima koji se odnose na biljnu proizvodnju, posebno za nabavku mehanizacije za obradu zemljišta na kome se odgajaju ratarske kulture, poput plugova, setvospremača, drljača, potom za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, sistema za navodnjavanje, opreme za plastenike, a u oblasti stočarske proizvodnje za nabavku rasturivača stajnjaka, cisterni za osoku, ali i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.“

Upitan budžet na pokrajinskom nivou

Ni na pokrajinskom nivou isplata subvencija mladim poljoprivrednicima nije započeta. Početkom juna meseca u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu dobili smo informaciju da se isplata odlaže za jesen zbog smanjenja pokrajinskog budžeta usled uticaja krize izazvane korona virusom na ekonomiju.

Konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine i dalje čeka na realizaciju, a upitno je i da li će prvobitni budžet od 270 miliona dinara za ovu namenu ostati isti.

„Za sada isplata subvencija nije počela zato što finansijska situacija ne dozvoljava da se sa tako nečim otpočne. Poenta ovog konkursa, kako smo i pričali, je da mladi poljoprivrednici pokrenu svoj biznis, započnu svoju poljoprivrednu proizvodnju i dobiju unapred novac za to. Međutim, još uvek se nisu stekli uslovi za tako nešto“, objašnjava pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

Prema njegovim rečima, očekuje se da, nakon formiranja Vlade Vojvodine, dođe do rebalansa budžeta, te bi nakon toga moglo da se govori o sredstvima za ovu pomoć mladim poljoprivrednicima.

Stiglo oko 700 prijava

Za ovu konkursnu liniju, dodaju u resornom sekretarijatu, stiglo je oko 700 prijava. Međutim, napominju, mladi poljoprivrednici dobili su u prethodnom periodu novčana sredstva i pomoć kroz druge konkursne linije.

„Mi imamo osam konkursa koji su sprovedeni i realizovani i ukupna vrednost tih konkursa je 850 miliona dinara, dok je dosadašnja realizacija (do 4. septembra) 70 odsto“, ukazuje Petković.

 

Za Agroklub napisala Andrijana Glišić

Leave a Reply

Your email address will not be published.