Mladi poljoprivrednici Nemačke zavisni od subvencija

robert-owen-wahl, pixabay

Jedini prihod od subvencija, foto: robert-owen-whal, pixabay, foto

Kakvi su jadi mladog Vertera i problemi mladih poljoprivrednika u Nemačkoj – naspam evropskih 11%, Nemačka broji oko 8% mladih farmera ispod 35 godina. Međutim, taj broj opada zbog visokih troškova akvizicije, komplikovane birokratkse prodecure i skromnih prihoda, prenosi Euractiv.

Kada mladi preuzmu farmu, da bi podigli produktivnost gazdinstva moraju da ulože u nove tehnologije proizvodnje i marketing. Samo 10% farmera u Nemačkoj su žena koje vode poljoprivredno gazdinstvo, a među njima je i Johana Bunc, koja je preuzela od svojih roditelja farmu svinja sa 110 ha zemlje .

Koliko EU podstiče svoje poljoprivrednike?

Kako bi ohrabrila mlade ljude da se bave poljoprivredom, Evropska unija daje subvencije za mlađe od 35 godina; mladi poljoprivrednici dobijaju dodatnih 44 evra na već osnovne subvencije u okviru direktnih plaćanja. Za Nemačku to znači da će skoro 48 miliona evra biti usmereno na mlade poljoprivrednike ove godine.  Da podsetimo, izdvajanja u okviru Zajedničke poljoprivredne politike za mlade poljoprivrednike Evrope su 2%. Međutim, Evropski savet mladih poljoprivrednika (CEJA) zalaže se za 4%.

Procedure, uslovi i obaveze nasuprot ekonomskih prihoda

Mlada nemačka poljoprivrednica, pored svih poslova na svom domaćinstvu bori se i sa ispunjenjem određenih uslova kao što su propisi o upotrebi đubriva, unapređenje ekološkog okruženja ili zaštita voda koja je različita od države do države, od regiona do regiona.

„Program obaveznog plodoreda je vrlo teško ispuniti s obzirom na sve zakonske i ekološke uslove i ekomonske aspekte“, kaže Johana za Euractiv.

Više zarađuju od subvencijama nego na proizvodima

U poslednjih 20 godina profitabilnost njene farme je značajno opala, pa su morali da povećaju proizvodnju kako bi se održali na tržištu, a u tome Johani pomaže majka. U prilog tome, podaci Evropske komisije pokazuju da je zavisnost mladih nemačkih poljoprivrednika od roditelja više u odnosu na druge zemlje EU, ali nije jedina. Zavisnost mladih poljoprivrednika od evropskih subvencija sve je uočljivija.

„Nervira me što većina naših prihoda predstavlja novac koji dolazi ustvari od države, bez kog ne bismo opstali. Mi živimo od tih subvencija. Zašto moji proizvodi nisu cenjeni, da mogu da mi donose zaradu?“, pita se Johana.

Veliki problem, čak i u Nemačkoj  jesu nakupci, maloprodaje i veliki marketi, koji ‘ubijaju’ cenu izvornog proizvoda samog poljoprivrednika. Da bi opstali i zaradili, poljoprivrednici podižu cene, međtim nije izvesno koliko su kupci spremni da plate za održivost jednog domaćinstva: organski proizvod i prozvod mladog poljoprivrednika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.