Mladi Vojvođani ostali bez sredstava sa konkursa?

Rezove u pokrajinskom budžetu osetili su i mladi poljoprivrednici, foto: Pixabay, ykaiavu

Na osnovu obaveštenja Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na osnovu skupštinske odluke Pokrajine o budžetu za 2020. godinu sredstva za poljoprivredu su umanjena, usled pandemije virusa korona. Zbog toga, privremeno se zastaje sa postupkom odlučivanja i dodele sredstava po raspisanom konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine, preneo je Agroklub.

Podsetimo, Pokrajinska skupština usvojila je rebalans budžeta, kojim se podrazumeva smanjenje sredstava u pokrajinskoj kasi za 4,2 milijarde dinara, odnosno za 5,4 odsto. Umesto 77,8 milijardi dinara, budžet sada iznosi 73,4 milijardi dinara. Kada je o rashodima reč, najviše su umanjena sredstva namenjena investicijama preko Uprave za kapitalna ulaganja, i to od milijardu 217 miliona dinara i poljoprivredi od više od 800 miliona dinara.

Rebalans budžeta kritikovan je od strane opozicije, posebno umanjenja u poljoprivredi i trošenje budžetske rezerve. Smatraju, kako kažu, da je rebalansu trebalo da se pristupi mnogo pažljivije.

Nema novca za šume, ali bilo za šumske puteve?

Takođe, velike kritike pretrpelo je i umanjenje raspoloživih sredstava za pošumljavanje Vojvodine. Da ovakva odluka nije dobra, bio je svestan i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Prihvatio je da Vlada snosi deo krivice za ovakvo stanje, ali smatra da najveća odgovornost leži na lokalnim samoupravama, koje se na konkurse Fonda ne javljaju, ili to čine sporadično.

Na pitanje kako je bilo sredstava za izgradnju šumskih puteva (ali ne i za pošumljavanje), Mirović je objasnio da su u prvim mesecima ove godine sprovedeni konkursi za tu namenu i zaključeni su ugovori, koji se ne mogu staviti van snage.

 

Za Agroklub napisala Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.