Napravite sami mini staklenik za rasad i rano povrće

titosoft, pixabay

foto: titosoft, pixabay

Ukoliko nemate previše prostora u svom dvorištu ili želite da imate jedno manje mesto gde možete da uzgajate rano povrće ili rasad, gotovo organski – možete sami da napravite mini staklenik. Jednostavne konstrukcije, a poput plastenika, u manjem stakleniku uz pomoć solarne energije stvorićete idealnu mikroklimu biljkama koje želite da uzgajate. Ne treba vam veliki plastenik da biste imali svežu zelenu salatu, bosiljak ili jednostavan rasad paradajza i paprike.

Pre nego što počenete da pravite svoj mini staklenik, potražite mesto u dvorištu koje je najosvetljenije tokom većeg dela dana. Važno je da je staklenik okrenut prema jugu kako bi dobilo što više svetlosti. Mini staklenik je pravougaonog oblika, veličine u zavisnosti od vaših potreba i planova, sa jednom dužom stranom i poklopcem od stakla ili najlona, koji može po potrebi da se otvora.

Daske, vazduh i zemlja

milkwood.net, pinterest

Zidovi ministaklenika mogu biti i od bala slame, foto: milkwood.net, pinterest

Strane staklenika možete napraviti od običnih dasaka, OSB ploča, cigli ili blokova, pa čak i od bala slame koje će biti odlična izolacija, a pružiće vašim biljkama ušuškanost i toplotu. Neki američki poljoprivrednici, na primer, odaberu neko osunčano parče zemlje u svojoj bašti, na 3 strane okruže ga balama slame i preko slobodnog dela stave staklo od prozora.

U stakleniku najvažnija je toplota, protok vazduha i svetlosti, pa ukoliko je vaša konstrukcija od drveta ili čak cigli, možete je sa unutrašnje strane obojiti u belo, kako bi reflektovala svetlo unutra. Ukoliko želite da vaš staklenik ne bude direktno na zemlji već negde na terasi blago izdignut ciglama ili drvenim nožicama, na dnu sanduka obavezno izbušite nekoliko rupa za cirkulaciju vode i vazduha.

Mini staklenik napunite humusnom, šumskom ili zemljom koju vam proporuče u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci za uzgoj rasada i ranog povrća. Takođe, u zemlju možete staviti i malo grančica, slame ili nekog sličnog biootpada.

Svakodnevno zalivanje je važno!

pinterest 2

Tokom zalivanja možete koristiti i organska đubriva, foto: earth911.com, pinterest

Posadite seme željenih biljaka na dubuni koja se preporučuje na kesici proizvoda.

Da bi vaše biljke rasle i željeno se razvijale, zalivajte ih svakodnevno i to vodom sobne temperature. Mnogi stručnjaci navode važnost tečnih organskih đubriva zbog prihrane pa imajte i to na umu. Ne preterujte u zalivanju, dovoljno je da je zemljište vlažno.

Otvarajte svoj mini staklenik

pinterest 4

Vodite računa o noćnim i dnevnim temperaturama: foto: Joseph De Sciose, pinterest

Druga važna stvar u vašem stakleniku je ventilacija. Bez obzira da li sadite seme biljaka u jesen ili u rano proleće, morate da vodite računa o mrazevima i noćnom minusu. Dakle, preko noći, držite staklenik obavezno zatvorenim, dok preko dana u zavisnosti od temperature možete držati poluotvoren ili potpuno otvoren. Pored zalivanja, ventilacija je jako važna, kako ne bi ‘ukuvali’ svoje biljke.

Kad uočite da vaše biljke napreduju i rastu, znaćete da sve radite kako treba! Kad dostignu određenu visinu, ukoliko ste sadili biljke u mini stakleniku za rasad, možete ih presaditi na otvorenom (kad to dozvole i spoljne temperature). Ukoliko se sadili, na primer, zelenu salatu ili crni luk, čim dostigne svoju punu bujnost, možete ih čupati i poslužiti uz ručak. Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.