Ne zaoravaju, već seju direktno preko žetvenih ostataka

KatzHere, pixabay

Potpuni preokret u obradi zemlje, foto: KatzHere, pixabay

Austrlijski farmeri regije Viktorija, braća Grant i Troj Kiting, bave se uzgojem merino ovaca i proizvodnjom pšenice, stočnog graška, ječma, ovsa i vrste uljane repice na 1400 ha zemlje. Kako prenosi Farmers Gardijan (Farmers Gardian), napravili su potpuni preokret u obradi zemlje i pripremi za setvu – tradicionalno spaljivanje žetvenih ostataka zamenili su sistemom bez obrade. Kako?

 “Žetveni ostaci ostaju sasečeni nakon žetve, koji sprečavaju sušenje i pucanje tla, zadržavaju vodu i povećavaju organsku materiju u zemljištu”, kaže Grant.

Jedan brat zadužen je za ratarstvo, drugi za brigu o ovcama. Nakon što jedan završi žetvu, drugi ta strnjišta koristi za ispašu ovaca. Kasnije, ne zaoravaju strnjišta već seju nove žitarice direktno preko postojećih strnjišta.

„Svesni smo da uspeh naše poljoprivredne proizvodnje zavisi samo od zemlje, zato smo promenili sistem obrađivanja i već vidimo pozitivne rezultate.”

Smanjeni troškovi i kombinovana proizvodnja za održivost gazdinstva

leonardus2, pixabay

Kad žitarice podbace imaju prihod od ovčarstva, foto: leonardus2, pixabay

Spaljivanje, zaoravanje strnjišta i priprema za setvu zahtevala je različitu tešku mehanizaciju koja je stvarala zbijeno i ispošćeno tlo. Kad su primenili nov način, broj mašina koje prelaze preko jedne parcela se značajno smanjio, što je poboljšalo vodnovazdušni režim zemljišta, uticalo na plodnost, ali i na troškove koja su ovi australijski farmeri imali.

S druge strane, zbog nepredvidivih vremenskih uslova, kad podbaci rod žitarica i drugih ratarskih kultura, imaju prihod od ovaca, iako je baviti se ovčarstvom u Južnoj Australiji isplativo, ali na duge staze.

Uskladiti porodični život i obaveze na imanju nam je jako važno! Imamo plan da unapredimo naše gazdinstvo i budemo bolji u onome što radimo”, kaže Troj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.