Neinteresovanje za poljoprivredne subvencije i krediti koji nemaju smisla

mps

Udruženje je osnovano sa ciljem da pomogne poljoprivredniku da lakše ostvari svoja prava, foto: M. Minić

Preobimna dokumentacija, komplikovan način apliciranja, prvobitna odbijanja zbog nepotpune dokumentacije i opšta neinformisanost razlozi su zašto mnogi mladi poljoprivrednici ne koriste svoja prava na subvencije Ministarstva poljoprivrede. Iz potrebe da se pomogne mladima da izgrade isplativu poljoprivrednu proizvodnju, nastalo je Udruženje „Mladi poljoprivrednici Srbije“ sa centrom u Jagodini.

„Prve godine sam imao problema sa državnim podsticijama, među zahtevima koje sam slao bilo je nepotpune dokumentacije, ali bio sam dosadan – dosta uporan da to uspem da rešim. Onda kad sam to rešio, slao sam više zahteva, hteo da da tumačim pravlnike, da sakupljam dokumentaciju.  To nije ni malo lako, pa sam rešio da pomognem i drugima da i oni ostvare svoja prava na podticaje. Želimo da povećamo broj gazdinstava, da uključimo mlade u poljoprivredu i da im pokažemo da od poljoprivrede može da se zaradi“, kaže Mladen Minić ispred Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Zašto krediti za mlade nemaju smisla?

Minić: ″Grejs period treba biti 3 godine″, foto: M. Minić

Ciljevi i načela ovog udruženja, osim konkretne pomoći oko apliciranja za sredstva Ministarstva poljoprivrede i drugih fondova i fondacija su i pomoć članovima oko izrade projekata, povezivanja proizvođača i krajnih korisnika, pružanja stručne pomoći oko sertifikacije organske proizvodnje i proizvoda zaštite geografskog porekla, organizovanja edukativnih radionica, obezbeđivanje radne snage, pa između ostalog i pružanje informacija svojim članovima o povoljnim kreditima.

„Ovi krediti za mlade nemaju nikakvog smisla, krediti od 12 do 18 meseci su toliko nepovoljni, čak smešni, jer obrt novca ne može da se napravi za godinu dana, mora da bude grejs period 3 godine, a vreme povraćaja 5 godina, dakle krediti od 3 do 5 godina su jedino mogući“, tvrdi sagovornik Mladih u agraru.

A da bi poljoprivreda bila isplativa, Udruženje pomaže svojim članovima da izračunaju granicu isplativosti zamišljenje proizvodnje.

„Ako neko želi farmu ovaca, mora da ima oko 60-70 grla da bi bila proizvodnja isplativa, ako je farma krava, mora da bude preko 15,20 grla, ako je farma svinja, onda preko 20 krmača. Zatim, mora da se izračuna da li oni imaju objekte, uslova za to, poljoprivrednu površinu koja će im obezbediti dovoljnu količinu hrane za tu proizvodnju. Poljoprivrednici moraju da sarađuju sa stručnim ljudima koji znaju, kako mladi da dođu do sredstava, povoljnih kredita, za koji vremenski period da ga vrate, šta je najpovoljnije kupiti, šta se subvencioniše. Ako mladi krenu sami, em što nisu dovoljno upućeni, ni stručni, teško da će opstati“.

„Treba da se uvidi pravo stanje na terenu“

mps slika

Minić je mišljenja da ipak nije samo neiformiranost glavni razlog zbog čega mladi ne konkurišu za poljoprivredne subvencije na koje imaju pravo, već i nejednakost šansi u različitim regionima Srbije.

„Mnogi su faktori u pitanju. Nemaju jednake mogućnosti ostvarivanja subvencija oni mladi poljoprivrednici iz Vojvodine i ostatka Srbije. Vojvođani imaju jače subvencije i više mogućnosti, imaju Pokrajinski fond i veliku podršku Vlade Pokrajine, uslovi su nerealni, nimalo nismo isti. Pomoć lokalne samouprave skoro da ne postoji, iako ja imam podršku ljudi iz Jagodine, jednostavno generalno nezalaganje opštinskih organa i odnos prema poslu, prema poljoprivredi je mnogo loš. Ne smemo da dozvolimo da mladi idu iz zemlja i da poljoprivreda padne u nestručne ruke. Bez poljoprivrede ova zemlja ne može da funkcioniše“, uveren je Minić.

Udruženje iz Jagodine, koje okuplja članove cele Srbije i pomaže i mladim i starijim poljoprivrednicima, zalaže se za povezivanje organa vlasti i farmera kako bi se uvidelo pravo stanje ‘na terenu’.

„Preko tribina, projekata i organizacije sastanaka želimo da povežemo organe vlasti i poljoprivrednike. Organi vlasti ne shvataju pravo stanje poljoprivrede na terenu. U kontaktu sam sa raznim ljudima iz cele Srbije i želimo da im prenesemo njihova mišljenja i probleme“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.