Neko kudi, neko hvali – konkurs za mlade iz dva ugla?

Podeljena mišljenja u vezi sa konkursom za mlade poljoprivrednike, foto vlad chetan, pexels

Nedavno je objavljen konkurs za mlade poljoprivrednike na sajtu Uprave za agrarna plaćanja. U poređenju sa prošlogodišnjim, sadrži iste stavke, povraćaj od 75 odsto i maksimalan iznos od 1,5 milion dinara po korisniku je isti, kao i uslovi za konkurisanje. Svi zaniteresovani mladi poljoprivrednici do 40. godina starosti mogu da konkurišu do kraja godine.

Međutim, konkurs koga smo čekali od juna meseca, izazvao je podeljena mišljenja, kako od strane samih individualnih mladih poljoprivrednika, tako i od strane predstavnika udruženja koja ih zastupaju. Već nekoliko meseci unazad najavljivali smo izmene pravilnika za mlade, koji bi bili uneti na predlog Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), a uz podršku Ministarstva poljoprivrede. Ipak, objavljeni konkurs dokaz je da do izmene, najavljenih sastanaka i dogovora dve strane očigledno, nije došlo.

„Nisu uvažili naše kometare. Mi smo poslali zvaničan meil sa zvaničnim dopisom, ja se iskreno nadam nekom objašnjenju, a krajem novembra ćemo se sigurno videti sa predstavnicima ministarstva na IPARD odboru“, kažu iz SUMP-a.

Nakon objave konkursa, sami mladi poljoprivrednici oglasili su se putem naših socijalih mreža sa komentarima da je konkurs kasno raspisan, da uslovi konkursa koji zahtevaju da je aplikant prvi put registrovao domaćinstvo prvog januara prošle godine, isključuje one koji su pre zadatog datuma registrovali i tako ne mogu da konkurišu za sredstva. Tu su i komentari da više bodova treba da nose oni koji žive i rade na selu, od onih koji žive u gradu, a imaju registrovano domaćinstvo u seoskoj sredini. Drugi pogled na to ima predstavnik udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije (MPS) Mladen Minić.

„Konkurs traje duže, do 31. decembra što je dobra stvar jer ima dva i po meseca vremena za konkurisanje, što znači da hoće više ljudi da uključe. Prošle godine je bio otvoren samo mesec dana. Dopada mi se pravilnik i nema apsolutno ni jednu manu. Mislim da je pohvalno što ne diskriminiše ljude iz grada, jer je dobro da se ljude vrate svojoj dedovini i svojoj zemlji koja raste u korov“, kaže Minić.

Mladi u agraru će nastaviti da obrađuju tematiku konkursa i pozivamo sve mlade poljoprivrednike da nam šalju svoja mišljenja i komentare koliko je dati konkurs zaista prilagođen njihovim potrebama u agraru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.