Nikola Vujić: „Ove godine voćarstvo je uništeno!“

nikola

Nikola Vujić: ″10 vagona otišlo je za 4 dinara!″

Nakon velikog negodovanja voćara na cenu jabuke, kroz medije i socijalne mreže prikazani su prizori vađenja sadnica jabuke u punom rodu i poklanjanja na pijacama. Nikola Vujić iz Vinče kod Topole, jedan je od poljoprivrednika koji je do sada prodao jabuku za ispod 5 dinara po kilogramu i sva je otišla u preradu, prenosi Agromedia.

„Loša cena jabuke je krenula od samog starta berbe prošle godine. Prodao sam do sada 10 vagona jabuke za 4 dinara i ona je otišla najveći deo u Rauch, Koceljeva“, kaže Nikola.

Smanjenje proizvodnje ili novi krediti

jabuke nikola

Nikola Vujić: ″Moj plan je da smanjim ovo što imam.″

Ovaj mladi proizvođač iz sela koje broji 650 ha pod voćnjacima, a godišnje proizvede do 23 000 vagona voća, svojih zasada pod jabukom i breskvom ima oko 10ha. Prošle godine imao je prosečni prinos oko 4 vagona po hektaru. Jabuke plasira mahom na rusko tržište, međutim, ove godine zbog kvaliteta prodao ih je domaćem. Niska cena imala je mnoge posledice, a odraziće se i na njegove planove za dalje.

„Trenutno, moj plan je da smanjim ovo što imam, jer ni ovo ne može da se isfinansira. U velikom minusu smo ove godine, u kreditima smo, pa ako se ovako nešto slično ponovi, neće biti izbora, jer krediti neće biti dostupni, a nećemo imati od čega da ulažemo. Od uloženih 5000 evra po ha; što je prskanje, zalivanje, ambalaža, a u rad računamo tuđe dnevnice, ali ne i naše – tako da samo 10 odsto od uloženog vraćamo.“

„Potrebno je da neko stane iza nas!“

rezidba

Nestabilno tržište ostavlja proizvođače u neizvesnosti

Godine 2017. prva klasa jabuke koštala je 55 dinara, industrijska 22, međutim prošle godine i početkom ove industrijska jabuka se širom Srbije prodavala za minornih 4 dinara po kilogramu, dok je na pijacama nekih gradova ona dostizala i 120 dinara. Dok reže breskvar, Nikola kaže da je jedno od rešenja zagarantovana cena.

„Preprošle godine ovu jabuku davali smo po 50 dinara, ali je rod bio znatno slabiji. Ako sam ove godine brao, na primer, 7 vagona, one sam brao 2. Međutim, iako je dobra cena, na malu količinu ti ništa ne dobijaš, samo pokrivaš troškove. Ja bih bio zadovoljan da država stane iza nas i da najmanja otkupna cena insutrijske jabuke bude 10 dinara, toliko da mi i nemamo zaradu i da smo na nuli. Toliko da pokrijemo troškove, ali da ne budemo u minusu“, prelaže ovaj mladi voćar.

„Neću da kažem, idem za Nemačku

u voćnjaku nikola

Sve je više mladih koji ne vide budućnost na selu, zbog stanja u poljoprivredi

Iako mnoge državne insitucije zagovaraju, sprovode projekte i kampanje za povratak mladih na selo, problemi mladih i starijih poljoprivredika ostaju isti. Nikola je jedan od mnogobrojnih mladića koji su ostali na selu, ali ne vide tu svoju budućnost.

„Neću da kažem ‘idem za Nemačku‘, ostaću još koju godinu ovde dok se stvari ne promene, inače ja nikakvu perspektivu ne vidim da ostanem ovde. Ovo nije poljoprivreda, isplativije da sam negde radio za 30 hiljada dinara. Ja smatram da je ove godine, poljoprivreda, što se tiče voćarstva, uništena“, razočaran je voćar iz Vinče.

 

za Agromediju piše Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.