Obrada zahteva konkursa za mlade još uvek u toku?

Na isplatu svojih subvencija, mladi će morati još malo da sačekaju, foto: Pixabay, hfossmark

Na upit mnogih čitalaca, kada će biti isplaćena sredstva namenjena mladim poljoprivrednicima iz prethodno aktulenog konkursa, dobili smo odgovor da je proces obrade velikog broja pristiglih zahteva za podsticaje za mlade poljoprivrednike u toku, prenosi Agroklub.

Podsetimo, pravo na ovaj podsticaj ostvaruju punoletni primarni poljoprivredni proizvođači, koji su u godini podnošenja zahteva imali najviše 40 godina života, a čije je gazdinstvo osnovano posle prvog januara 2018. godine. Sredstva se isplaćuju unapred – u visini od 75 odsto od vrednosti investicije, na osnovu predračuna, odmah nakon odobravanja prava na podršku. Prema poslednjim informacijama, na ovaj konkurs pristiglo je oko 5.500 zahteva.

Do sada isplaćeno preko 408 miliona dinara novčane pomoći

U okviru Uredbe o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled pandemije virusa korona, do sada je poljoprivrednim proizvođačima koji imaju prijavljenu plasteničku proizvodnju povrća isplaćena pomoć na namenske račune. Ukupno je isplaćeno nešto više od 408.000.000 dinaraza 10.035 gazdinstava, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede za Agroklub.

„Jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 112,5 miliona dinara dobilo je 7.211 pčelara starijih od 70 godina. U narednom periodu obaviće se isplate i proizvođačima mleka. Nastojimo da svi korisnici budu isplaćeni u najkraćem mogućem vremenskom periodu“, rekli su iz resornog ministarstva.

Naglasili su, na pitanje ovog medija, šta će biti sa isplatom redovnih i zaostalih subvencija iz prethodnih godina, da se isplata zahteva obavlja kontinuirano.

„Do sada su isplaćeni svi uredno podneti zahtevi iz prethodne godine. Ostali zahtevi su u procesu dopune i biće procesuirani u najbržem mogućem roku. Rad Uprave je bio reorganizovan i izvestan broj kolega je svoje poslove obavljao od kuće, ali isplata podsticaja se nikada nije prekidala. Nakon ukidanja vanredne situacije nastavljen je rad u punom kapacitetu.“

Za novi traktor slanje zahteva do 30. juna

Konkurs za koji su poljoprivrednici pokazali najveće interesovanje je Javni poziv za podnošenje zahteva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora. Podsetimo, Uprava za agrarna plaćanja, odlučila se na produžetak roka za podnošenje, pa je umesto do 29. maja, mogućnost slanja zahteva – poslednji dan juna, kako saznajemo iz Ministarstva.

Konkursi IPARD programa sa izvesnim promenama

Na pitanje, da li se nešto menjalo u terminima IPARD konkursa i kako se odvija obrada zahteva i slanje rešenja, iz Ministarstva rekli su nam da indikativni plan IPARD javnih poziva je pretrpeo izvesne promene usled okolnosti nastalih zbog bolesti COVID-19.

„Prvi javni poziv u okviru nedavno akreditovane Mere 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja je namenjena razvoju ruralnog turizma, pomeren je i biće i objavljen po usvajanju Pravilnika za sprovođenje ove mere. Planirano je da se do kraja ove godine objavi još četiri javna poziva. U trećem kvartalu ove godine u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, imaćemo poziv za nabavku novog traktora kao i poziv za izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije.“

Za sam kraj godine planiran je javni poziv u okviru Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva i to za izgradnja i opremanje objekata. Kako navode za Agroklub, do sada je raspisano i sprovedeno osam javnih poziva za IPARD podsticaje na koje je pristiglo nešto manje od 1.500 zahteva.

„Odobreno je 296 projekata i imamo već 155 isplaćenih korisnika u iznosu od 6.8 miliona evra“, naglasili su iz Ministarstva.

 

Za Agroklub napisala Julijana El Omari

Leave a Reply

Your email address will not be published.