Organsku baštu kod Niša sade strani volonteri

sadnja bašte

Strani volonteri iz celog sveta uzgajaju organsku baštu u Donjoj Toponici, foto: M. Stojiljković

Proleće je, a članovi omladinske organizacije Grupe Kobra iz Donje Toponice sa svojim volonterima iz stranih zemalja uzgajaju mini organsku baštu. Njihova misija je podizanje svesti o očuvanju životne sredine, pospešivanje omladinskog aktivizma i ruralnog razvoja. Kako kaže predsednik grupe Milan Stojiljković, iako su nastali iz dosade mladih ljudi u malom selu kod Niša, njihova misija dosegla je svetske granice.

Od 2012. godine organizovali su preko 14 internacionalnih kampova i ugostili više od 300 volontera iz svih mnogih svetskih zemalja. U ovoprolećnom volontenterskom kampu, mladi volonteri većinom iz Francuske, vredno su obrađivali 5 ari placa i sadili biljne kulture koje će biti dovoljna količina hrane za tokom trajanja kampova.

„Trenutno smo posadili peršun, origano, rotkvice, papriku, paradajz, kukuruz šećerac, šargarepu, dinje, tikvice, zatim i beli i crni luk i krompir. Već je počeo da niče praziluk, asparagus, matičnjak i maline. Prošle godine smo uspeli da proizvedemo veoma kvalitetnu papriku i paradajz, posebno čeri, pa planiramo, da se tim kulturama i ove godine, najviše posvetimo“, kaže Milan iz Grupe Kobra.

Svako svojim znanjima i veštinama doprinosi bašti

Milan: ″Napravljeno je i komposište″, foto: M. Stojiljković

Međutim, organskoj bašti u Donjoj Toponici nenedostaje stručna podrška. Mnogi od članova kampa u prethodnim godinama prošli su obuku za uzgoj organskog bilja.

„Na primer pre godinu dana imali smo volontera iz Bordoa iz Francuske. On se bavi baštovanstvom i usko je specijalizovan za uređivanje krošnji drveća. On nam je profesionalno sredio sva stabla i žbunasto rastinje – pravilno ih je orezao, oslobodio ih suvih i bolesnih grana, a pored svake biljke stavio je oznaku na srpskom, engleskom i latinskom nazivu kako bi posetioci bili upućeniji. S druge strane, otvoreni smo za ideje i predloge koje nam donose volonteri iz celog sveta. Jedna od njihovih ideja, na primer je kompostište nedaleko od bašte“.

Veliko prolećno pripremanje

sređivanje

Pripreme za prolećni kamp, foto: M. Stojiljković

Osim uzgoja organske bašte, strani volonteri uključeni su u prolećno čišćenje i pripremanje sledećeg kampa.

„Ovog proleća smo krenuli, pored bašte, sa radovima u delu dvorišta gde je dečiji kutak koji nazivamo „Brazil“, pošto su prvi volonteri stigli iz Brazila, a oni su namenili taj deo dvorišta deci. Pored njega smo započeli binu za kulturna dešavanja. Imamo u planu da proširimo i terasu. Polako se pripremamo za prolećni kamp koji će se održati od 23. maja do 3. juna u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Volonterskim servisom Srbije. Tada ćemo se više fokusirati na čišćenje, renoviranje i slične aktivnosti“, kaže Milan.

I osnovci sade organsku baštu

osnovci sade org baštu

Ostvarena saradnja između grupe Kobra i Osnovne škole iz Donje Trnave, foto: M. Stojiljković

Strani volonteri u zavisnosti od programa razmene mogu da borave i do 6 meseci u Kobralandu, kako popularno nazivaju plac i kuću gde su smešteni strani volonteri i gde se najvažnije akcije odigravaju. Tako je Francuskinja Selija, između ostalog uključena i u razne radionice koje organizuje u osnovnoj školi, ali i van nje, a sami osnovci škole „Branislav Nušić“ iz Donje Trnave sa učiteljicama uključeni su u uzgoj organske bašte.

„Saradnja sa loklnom zajednicom se uglavnom odnosi na zajedničke aktivnosti u bašti i van nje, ali sa našim najmlađim sugrađanima. Na taj način želimo da utičemo na smanjenje ksenofobije kod lokalnog stanovništva, a pre svega kod mladih i dece. Tako oni čuju razne jezike i upoznaju se sa raznim kulturama, zajedno radeći na određenim aktivnostima.“

Učimo jedni od drugih

Grupa Kobra: ″Radimo zajedno na društveno korisnim aktivnostima″, foto: M. Stojiljković

Misija ove gurpe jeste da u 2019. godini Kobraland postane mesto koje će okupiti mlade iz lokalne zajednice, ali i iz celog sveta, negde gde će moći da uče jedni od drugih i da zajedno rade na društveno korisnim aktivnostima. Jedna od aktivnosti jeste i organska bašta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.