Ovog maja, cveću je potrebna prihrana

cveće

Zbog loših vremenskih uslova, cveću je potrebna prihrana i po potrebi dogrevanje plastenika

Veoma kišni i hladni maj, nešto je na šta nismo baš navikli. Klimatske promene donose poremećaje u godišnjim dobima i neizvesnost poljoprivrednoj proizvodnji. Onima koji se bave profesionalno cvećarstvom, dosadašnji maj nije doneo mnogo zarade, ali je zato doneo glavobolje uzgajivačima – kako da održe svoje cveće uprkos lošim vremenskim uslovima.

Stefan Ribac iz sela Miraševac kod Rače, u okviru porodične proizvodnje bavi se cvećarstvom već 10 godina. Njegovi plastenici pod cvećem zauzimaju 600 kvadrata prostora, a na godišnjem nivou proizvedu do 50 000 sadnica. Kaže, ovo vreme negativno utiče na biljke.

„Ovo vreme ni malo ne prija cveću; loše utiče na cvetanje, rast i razvoj biljaka, samim tim se teško održava dobar kvalitet sadnice. Zbog toga, prihranjujemo cveće u 90% kristalnim vodno rastopivim đubrivom (20:20:20), a po potrebi i dogrevamo plastenik u slučaju da temperatura padne ispod 5 stepeni“, kaže Stefan.

Pelargonija, begonija i vinka – najtraženije u ovom periodu

Proizvodnja svakog rasadnika cveća svodi se na tri programa: jesenji – kad su najaktuelnije hrizanteme, osmomartovski – kad su aktuelne primule, ciklame i cinerarije, a trenutni, prolećni je ‘kompletan’ program, a u rasadniku Ribac ponuda je široka.

„Najvise se baziramo na prolećni program, naročito bih izdvojio, muškatle – pelargonije, sitnu begoniju i vinku“.

Kupci biraju cveće koje dobro podnosi kišne uslove

Srefan Ribac: ″Pelargonije i sitne begonije su ovih dana izbor naših kupaca″

Porodica Ribac svoje cveće prodaje u Rači, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani, a poneka tura ‘ode’ i za Beograd. Međutim, tokom ovog vremena, prodaja ne ide tako dobro.

„Prodaja baš i nije na zavidnom nivou, ovo hladno i kišovito vreme nije pogodno za sadnju cveća, kupci se plaše da kupe bilo šta, jer misle da će im to cveće propasti. Kada kupuju, najviše kupuju pelargonije i sitne begonije – to su biljke koje najbolje podnose kišne uslove“, kaže Stefan.

U planu je – unapređenje!

Cvećar iz Miraševca želi da proširi i unapredi svoju proizvodnju

Iako, ovaj mladi poljoprivrednik i entuzijasta u cvećarstvu, ima stalan posao, planira da proširi porodični biznis.

„Imam u planu da proširim i unapredim proizvodnju, da bih ostvario što bolji kvalitet biljaka. Vladam se time da bolji kvalitet pre nađe put do kupca i do bolje cene“, siguran je cvećar iz Miraševca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.