Poplave, prolećna setva i povećana stopa samoubistava

lauramd516, pixabay

Velike štete od poplava nanete su u pojedinim delovima Srbije, a vremenske nepogode osetiće se na celog agrarnoj slici zemlje, foto: lauramd516, pixabay

Srbijavode, prema navodima srpskih medija, jutros us uvele vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije. Najteže je u opštini Knić i Kraljevo, gde je u pojedinim delovima palo i do 120 litara kiše po kvadratnom metru. Takođe, situacija je kritična u opštini Lučani, gde je jedno selo potpuno pod vodom. Obilne kiše i grad pogodili su i delove Kosova i Metohije.

Jake padavine najavljene su u toku čitavog dana, a kišni dani nastaviće se tokom celog meseca uz blago povećanje temperature, podaci su Republičkog hidrometorološkog zavoda. Međutim, ova vremenska prognoza nikako ne odgovara poljoprivrednim kulturama, koje posle dobro natopljene zemlje traže samo sunce.

Poljoprivrednici su ‘hvatajući’ suve dane brzo završili prolećnu setvu. Prema izveštaju Poslovnog udruženja  „Žita Srbije“, kukuruza je posejano mnogo više (oko 970 000 ha, a broj nije konačan) nego prošle godine i u odnosu na druge ratarske kulture, preneo je Dnevnik.

Ipak, obilne padavine nikako neće koristiti biljnim kulturama na otvorenom, jer se mogu javiti bolesti i korov u usevima, a zbog vlažnog zemljišta, poljoprivrednici neće biti u mogućnosti da sa mašinama uđu na svoje posede i primene potrebnu zaštitu bilja.

Velike štete od nepogoda menjaju sliku agrara

Zbog obilnih padavina, Amerikanci se okreću setvi grahorica i detelina da oplemene zemljište, foto: werner22brigitte, pixabay

Na drugoj strani sveta, poljoprivrednici se takođe bore sa velikim poplavama koje su potpuno uništile useve biljnih kultura, a neprekidne kiše odlažu prolećnu setvu. U SAD-u, na osnovu podataka Ministarstva poljoprivrede, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kukuruza je posejano na svega 46% ukupnih planiranih površina, za razliku od prošle godine u ovom periodu kada je ova ratarska kultura zauzimala 77% površina. S druge strane, pojedini poljoprivrednici zbog trenutne prognoze, nakon što se zemlja isuši, planiraju setvu grahorica, detelina, heljde ili uljane repice, kako bi oplemenili sastav zemljišta.

Dok se u Srbiji, poljoprivrednici već dugo godina unazad ‘bore’ sa nestabilnim tržištem i neustaljenim cenama poljoprivrednih kultura, a sada sve češće i sa nepovoljnim vremenskim uslovima na koje ne mogu da utiču, farmeri Amerike sve teže podnose nadolazeće oscilacije. Velika količina stresa kojim su farmeri izloženi, sve više povećava stopu samoubistava. Mnoga američka udruženja, stoga pozivaju poljoprivrednike da se u ovim teškim uslovima obrate ovlašćenim institucijama i asocijacijama za borbu protiv mentalnih bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.