Sadite šume – one sprečavaju poplave!

šume

U Srbiji je pokrivenost pod šumama oko 29,1%, a Ministarstvo zaštite životne sredine planira da do 2040. godine pošumi više od 40% teritorije Srbije. Pod uticajem klimatskih promena, a u mnogome ljudskom zaslugom, poplave su sve češća pojava na planeti. Kod nas se još uvek osećaju posledice iz 2014. godine, pa i velike suše tri godine kasnije. Zašto su nam baš šume važne i zašto su baš one više od jednog odgovora na velike temperaturne razlike i poremećaje godišnjih doba?

Pošto povoljno utičnu na vodni režim zemljišta i sprečavaju eroziju, smanjuju ili potpuno sprečavaju pojavu poplava. Šume akumuliraju i stvaraju rezerve vode, pa poput sunđera šumska prostirka od lišća i grančica upija vodu i smanjuje njeno oticanje. Ne treba zanemariti ni uticaj krošnji, koje sprečavaju veliko slivanje vode, odnosno ravnomerno propuštaju vode na tlo. Korenov sistem povećava poroznost zemljišta i njen kapacitet za upijanje. Tako, šumsko zemljište i prostirka može da upije veću količinu vode, koja bi zatim oticala u podzemne vode.

Koliko su pojedinci doprineli očuvanju šuma?

čovek i šuma

Stefan Drljača iz Srbije i Sebastiao Salgado iz Brazila

Setimo se inicijative Stefana Drljače iz Čačka, koji je na livadi u selu Dučalovići, u podnožiju Ovčara i Kablara zasadio prvih 150 stabala crvenog hrasta, a da bi sada sadio i svaku drugu vrstu; srpsku i internacionalnu. Njegov cilj bio je da se pošume ogoleli deo zemlje, koji je nekada po gustim šumama i dobio ime – Šumadiju i da ostavi svojevrsnu zaovstavštinu svojoj deci i unucima, preneo je BBS na srpskom.

Neposredno nakon velike sadnje, Stefan je pogledao dokumentarac Sebastiaoa Salgada o obnavljanju Atlanske šume u svom rodnom kraju. Poznati brazilski fotograf, zajedno sa svojom suprugom od 1998. posadio je više od 2,7 miliona sadnica, odnosno 293 vrste drveća i tako ozeleneo preko 600 ha. Kako je šuma nicala, tako su se vraćale i razne životinje, među kojima je najviše ptica, a porodica Salgado nastavlja da pošumaljava nove površine.

Ove priče pokazuju da, ne samo da se jedan pejzaž može promeniti za 20 i više godina, već i povratiti izgubljeni biodiverzitet i pravom merom uzvratiti klimatskim promenama i vremenskim nepogodama.

Inicijative EU organa

EU akcija ′jedan poljoprivrednik - jedan pošumljen hektar′

Pojedinci mogu učiniti mnogo, ali i same relevantne institucije sve više uviđaju značaj šuma kao najvećeg proizvođača kiseonika na svetu i bedema od poplava. Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske unije Fil Hogan, krajem prošlog meseca najavio je inicijativu nagrađivanja poljoprivrednika – jednokratno godišnje plaćanje za jedan pošumljen hektar. Ovakva inicijativa pojačala bi dobrobit ekosistema: kontrolu poplava i erozije tla.

Šume su najsloženiji ekosistemi, ali najvažniji za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak planete – zato sadimo šume!

Leave a Reply

Your email address will not be published.