Sajam zdrave hrane: dobra godina, ali uvek može bolje

sajam sopot

Poljoprivreda je velika razvojna šansa Srbije, foto: I. Stanković

Uprkos problemima organizatora sa lošim vremenom, u Sopotu je održan tradicionalni, sedmi po redu Sajam zdrave hrane „Milena Tatar”, u organizaciji gradske opštine Sopot, a uz saradnju emisije “Znanje imanje”.

Na samom sajmu učešće je uzeo veliki broj izlagača koji su u odličnom raspoloženju svoje proizvode predstavljali posetiocima. Struktura oblasti kojima se bave poljoprivrednici iz ovoga kraja je mešovita, jer je klima koju ima ovaj kraj naslonjen na planinu Kosmaj idealna i za bavljenje stočarstvom i voćarstvom.

U razgovoru sa učesnicima saznali smo da su zadovoljni proteklom godinom u proizvodnji, ali da kao i uvek, sve može funkcionisati mnogo bolje. Da je mnogo toga potrebno popraviti u poljoprivredi, koja je iako malo zapostavljena, velika razvojna šansa Srbije, kako bi se sami poljoprivrednici osećali komotnije i opuštenije u svojim gazdinstvima i u svojim njivama.

Nedavno je minister poljoprivrede Branislav Nedimović najavio povećanja subvencija za organsku proizvodnju. Srbija, za sada broji oko 6000 proizvođača organske hrane, a eko i bio proizvoda na našem tržištu ima svake godine sve više. Srbija još uvek poseduje zdrava zemljišta idealna za proizvodnju onoga što u pravom smislu znači zdrava hrana.

 

piše: Ilija Stanković

Leave a Reply

Your email address will not be published.