SMS-om obaveštava poljoprivrednike o konkursima i novinama u agraru

Cilj mu je da pomogne farmerima, foto: facebook/Ilija Mirosavić

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Požega uskoro će na mobilne telefone dobijati informacije o podsticajima koje im nude lokalna samouprava i država. Osim o olakšicama za nabavku mehanizacije, stoke, sadnica, plastenika i druge opreme, na ovaj način dobijaće i informacije o novinama u ratarstvu, voćarstvu i stočarstvu, a sve zahvaljujući njihovom mladom zemljaku Iliji Mirosaviću i njegovom jedinstvenom projektu u Srbiji, prenosi Agroklub.

Mladi inovator Ilija Mirosavić (24) rođen je i odrastao u selu Tabanovići, gde se posle srednje škole i fakulteta vratio da živi i radi. Po struci je inženjer elektroenergetike, a platformu sa SMS servisom je osmislio i napravio kako bi, kaže, olakšao život svojima zemljacima. Požeška kotlina je pitoma i u njoj mnogo toga uspeva, ali traži puno rada i odricanja da bi se kasnije uživalo u plodovima.

„Zbog mnogobrojnih obaveza oko imanja i stoke, narod na selu najčešće nema vremena da prati informacije u vezi sa subvencijama i razne novine u poljoprivredi, a koje bi im mnogo značile. Zato sam i napravio platformu putem koje ću ih obaveštavati  o tome. Sve SMS će biti kratke i jasne sadržine, da bi svi korsinici imali vremena da ih pročitaju. Na isti način ćemo im prezentovati i konkurse koji su obično opširni i teško se u njima snaći. Sadžaj svakog biće skraćen i uprošćen i poljoprivrednicima će u svega par rečenica, jasno i čitljivo, biti objašnjeno šta im treba od dokumentacije“, pojašnjava za Agroklub Ilija Mirosavić.

U planu tim mladih ljudi

Platforma koju je osmislio za sada je u probnom radu, a za otprilike dve sedmice kada bude u potpunoj funkciji, informacije će stizati na brojeve telefona oko 1.300 poljoprivrednih gazdinstava. Ono što je važno, podaci o korisnicima su zaštićeni i nemoguće ih je zloupotrebti u neku drugu svrhu. U opštini Požega je oko 4.200 restrovanih poljoprivrednih gazdinstva, ali da bi svi oni bili uključeni u sistem potrebno je mnogo više novca i truda.

„Novac za ovaj projekat dobio sam od opštine Požega posredstvom Udruženja „Pokret mladih za Požegu“, a nadam se da će i Ministarstvo poljoprivrede prepoznati moju ideju i pomoći da i ostala gazdinstva budu implementirana u ovaj servis. Planiram da angažujem tim mladih ljudi, mojih zemljaka, koji će raditi na osmišljavanju inovacija u vezi sa ovom platformom i servisom. Oni bi ujedno i pomagali poljoprivrednicima u pripremanju dokumentacije za udruživanje u zadruge.“

„Država treba više da ulaže u resurse koji imaju potencijal“

Mladi inovator ima i druge ideje i planove, a sve u želji da olakša sebi i komšijama u plasmanu onoga što uberu na svojim imanjima. Jedna od njih je brend „Plodovi zapadne Srbije“, kao i formiranje zemljoradničke zadruge u kojoj bi se prerađivali voće i povrće proizvedeno u Tabanovićima i okolini.

„Od voća koje proizvodim na svom imanju već duže vreme cedim kašaste sokove koji ne sadrže šećer, ali mi je kao pojedincu teško da opstanem na tržištu. Sličan problem imaju i drugi poljoprivrednici u selu, pa bi nam udruživanje u zadrugu i brendiranje proizvoda pomoglo da nađemo kupce u zemlji i inostranstvu. Država bi trebala da ulaže više sredstva u resurse koje imaju potencijala, a kod nas je to zdrava hrana“, kaže Ilija.

Na selu odrastao – na selu ostaje!

Mada je imao dosta primamljivih ponuda, Ilija Mirosavić ne razmišlja o odlasku iz sela. Lubav prema zavičaju duguje, kaže, dedi Jevremu koji je zasnovao i unapredio porodično domaćinstvo. Mirosavići danas na 12 hektara seju žitarice i krompir i imaju po 50 ari pod malinom i kupinom. Gaje i devet muznih krava, za koje seno kupe sa četiri hektara livada.

„Mene je selo othranilo i odškolovalo. Mislim da je prokletstvo napustiti svoju dedovinu i mesto iz koga si potekao“, kaže mladi poljoprivrednik i inovator iz Tabanovića.

 

Za Agroklub napisao Željko Dulanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.