Šta imamo zajedničko sa Austrijom i Poljskom?

austrija

Mladi vlasnici farmi i niske cene zemljišta - čini se kao idealno, foto: holzijue, pixabay

Austrija ima definitivno najveći procenat mladih poljoprivrednika u Evropi – 12% (evropski prosek je 5.1% po Eurostatu). Zašto? Par primera naveo je sajr arc2020.eu;  u Austriji je lakše preuzeti farmu – čak i od nekoga koje nije u srodstvu sa kupcem, cene zemljišta su relativno niske, pa je to značajno olakšan resurs za mlade koji žele da započnu proizvodnju u poljoprivredi. S druge strane, zbog planinskog predela, nema mnogo velikih kompanija koje otkupljuju velike površine oranica za uzgoj, pa je struktura proizvođača uglavnom svedena na male i srednje.

U Srbiji, a naročito u Hrvatskoj, postoji povećanje broja gazdinstava čije je vlasništvo prebačeno sa starijih članova porodice ili familije na mlađe, odnosno mlade poljoprivrednike. Razlozi još uvek nisu potpuno jasni; da li je stariji žele da prepuste vođenje farme mladima ili je u pitanju finansijski motiv, širi dijapazon subvencija za mlade vlasnike gazdinstva?

Dobar zakon transfera farmi, ali…

Teški uslovi života u ruralnoj Poljskoj, foto: marcinjozwiak, pixabay

Druga zemlja po broju mladih poljoprivrednika u Evropi je Poljska (10%). U ovoj zemlji davno je implementiran zakon za poljoprivrednike koji žele da se penzionišu i prebace gazdinstvo na drugog, koji značajno olakšava proceduru prebacivanja vlasništva nad poljima i farmom. Ipak, cene zemljišta rastu, a i otežavajući uslovi stanovanja u ruralnim oblastima nisu privlačni za mlade. S druge strane, zbog povoljnosti koje Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) daje, stariji ne žele tako lako da se odreknu vlasništva nad farmom.

U ovoj slovenskoj zemlji više je mladih poljoprivrednika nego raspoloživih evropskih subvencija, i kao u jednom od prethodnih tekstova o nemačkim mladim poljoprivrednicima – i poljski su zavisni od EU podsticaja. Jedan od njih za arc2020.eu navodi da su ‘dodatne subvencije pogrešno rešenje za pogrešan problem’, jer ZPP funkcioniše tako što veći dobijaju više (ili imaju mogućnosti da dobiju više), pa automatski mali proizvođači ne mogu lako da se razviju.

Kod nas, mladi poljoprivrednici imaju na raspolaganju republičke, pokrajinske (samo Vojvođani), opštinske subvencije, kao i finansijsku podršku pojedinih fondacija ili drugih institucija preko projekata. Međutim, kako se u Evropi raspravlja da li je trenutni sistem podrške mladim poljoprivrednicima pravi, tako će i u Srbiji u narednom periodu biti organizovano istraživanje koje će ispitati mlade u poljoprivredi koliko oni smatraju da mere trenutne podrške stvarno odgovaraju njihovim potrebama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.