Šta mladi poljoprivrednici prodaju u Sremu?

John Lambeth, pexels

Akcija ″Trg mladih poljoprivrednika″ ponovo u Sremskoj Mitrovici!

Drugu godinu zaredom Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice sprovodi akciju „Trg mladih poljoprivrednika“, gde će mladi do 40. godina i žene proizvođači moći sugrađanima da ponude svoje proizvode iz bašte i voćnjaka.

Mladi poljoprivrednici na prodajnim tezgama izlažu sezonsko voće i povrće, med i pčelinje proizvode i druge u skladu sa sezonom, a ova sezona lokalnih mladih proizvođača trajaće do oktobra. Pošto su mladi poljoprivrednici do sada često isticali da je u toku poljoprivredne produkcije, momenat kada treba prodati proizvod – zapravo najveći problem, na ovaj način će mladi Sremci imati šansu da zaokruže svoju proizvodnju.

Direktor Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Petar Samardžić, kaže da je prošle godine trajanje ove akcije, na zahtev mladih poljoprivrednika, nekoliko puta produžavano i da se na ovaj način pomažu lokalni poljoprivrednici, prenose Sremske Vesti.

Kupcima odgovara što se ‘pijaca mladih proizvođača’ nalazi u centru grada, pa mnogi kupuju ‘usput’ i zato što su zadovoljni odnosom cena i kvaliteta. Sami poljoprivrednici ističu, za Sremsku televiziju, da je prošle godine odziv kupaca bio solidan i da slično očekuju i ove.

Da podsetimo, Hrvatsko udruženje mladih poljoprivrednika, već nekoliko godina unazad organizuje sličnu akciju u Zagrebu, sa ciljem da ovakva manifestacija poveća svest kupaca da biraju proizvode mladih poljoprivrednika i tako podstaknu njihovu proizvodnju. Takođe, poslednje dve godine u oktobru Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika organizuje Sajam mladih poljoprivrednika u Novom Sadu gde mladi proizvođači iz cele Srbije mogu da izlože i prodaju svoje proizvode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.