“Zamoliću one koji ostanu iza mene, da ne seku šume!”

deforestacija

Šume imaju potencijal za ublažavanje globalnog zagrevanja

Šume zauzimaju dve trećine primarne produktivnosti Zemljine biosfere i predstavljaju značajan rezervoar ugljenika. Kao takve imaju veliki potencijal za ublažavanje globalnog zagrevanja jer vezuju i akumuliraju ugljenik. Svake godine približno 7,6 milijardi tona ugljenika emituje se u atmosferu, od čega 6 milijardi tona potiče od sagorevanja fosilnih goriva, a ostalo od uništavanja šuma. Šume i klimatske promene jesu povezane; seča šuma proizvodi globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, dok same šume sprečavaju dalji razvoj ekstremnih vremenskih uslova.

Medijski fenomen Stefan Drljača iz Čačka, pre tri godina sa ocem i bratom posadio je prvih 150 sadnica crvenog hrasta, zatim još 100 komada, i svake naredne dodavao još sadnica.

„Prva ideja je bila da to bude šuma samo crvenog hrasta ali sam se informisao i saznao da je raznolikost vrsta u šumi veoma važna. Livada koju sam kupio pre 4 godine je površine 70 ari, ali je polovina pod mladom šumom. Na ostatku sam planirao da jednog dana podignem drvenu kućicu i dvorište – sa pogledom na Ovčar i Kablar. Ukoliko se bude prodavala još neka livada pored, pokušaću da je kupim i tu posadim još drveća. Moja misija je da podignem zdravu i lepu šumu koja bi bila nešto korisno što ostaje iza mene“, kaže Stefan za Mlade u agraru.

Stefan: „Nikada neću seći šumu!“

Godišnje nestane 13 miliona ha šume, foto: Lukas, pexels

Sadnja šume ili održavanje zabrana nije nešto novo – to drveće se koristilo mahom za ogrev ili građu, ali to nije bio Stefanov motiv.

„Mislim da većina ljudi drvo vidi, prvenstveno, kao sredstvo za ogrev ili kao čistu zaradu. Mislim da bi kao društvo morali više da vodimo računa o prirodi i da edukujemo decu još od vrtića o značaju i dobrobiti šuma“.

Uprkos svim dobrobitima šume, a o nekima smo već pisali, deforestacija se nastavlja alarmantnom brzinom. Godišnje u svetu, prema podacima Ujedinjenih nacija, uništi se 13 miliona ha šume. Prošle godine u Srbiji posečeno je 3,3 miliona m3 drveta, podaci su RZS. Samo u Beogradskom regionu bilo je 19% više seče drveta nego u 2017.

„Nikada nisam imao ideju da podižem plantažu drveća zarad ekonomske dobiti. Nikada neću seći šumu, a i zamoliću one koji ostanu iza mene da se tako odnose prema toj fabrici kiseonika“, odlučan je Stefan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.