Zašto je ruže najbolje saditi u jesen?

Ruža je biljka dugog dana i za nju je najvažnije da se dobro ožili!

Ako želite da imate lepo i cvetno dvorište sledećeg proleća, vreme je da o tome razmišljate sada! Iako, kod nas još uvek postoji navika da se ruže sade s proleća, znajte da je jesen za njih bolja opcija. Razgovorali smo o tome sa Markom Dugićem iz sela Sepci kod Topole, koji se već više od 15 godina bavi proizvodnjom cveća; rezanog i sadnica i u čijoj proizvodnji dominiraju upravo ruže.

„Generalno je jesen dobra za sadnju. Uspešnost jesenje sadnje je preko 95 odsto. Već proleće zna da bude dosta nezgodno, pada kiša, krene naglo toplo, ona ne stigne da se ožili. I proleće zna da bude uspešno, ali ima gubitaka. Ipak, najveća je prodaja sadnica od polovine marta do kraja aprila, tad se ruže najviše sade. Nemaju ljudi naviku i teško ih je promeniti, a ja bih svakome savetovao jesen“, kaže Marko za portal Mladi u agraru.

Obazrivo sa đubrivom!

Bitno je da je zemlja usitnjena i da žile ruže nisu u direktnom kontaktu sa đubrivom

Ruža je biljka ‘dugog dana’, voli sunčana mesta i trpi toplotu. Iako je podložna napadima raznih štetočina i bolesti, koje kreću od proleća i tokom leta, za nju je važno da se dobro ožili. Zato je potrebno obezbediti joj uslove za stvaranje dobrog korenovog sistema.

„Prilikom jesenje sadnje, kad se iskopa jamica,  bitno je da zemlja bude usitnjena da bi žilice mogle da se uhvate, a da nemaju otpor. Treba izbegavati direktan kontakt sa đubrivom, kako s biljka ne bi spalila – ona se primi, krene dobro i posle nekog perioda počne da žuti i vene. Bolje je pripremiti dosta ranije zemlju sa đubrivom. Ako se planira jesenja sadnja, u toku leta i s proleća đubrivo sastaviti sa zemljom i nakon određenog vremena, posaditi ruže u pojačanoj zemlji. Mnogo je bolje i da se ona ukoreni i onda da doda đubrivo, da se prekopa i prerilja, ali ne, opet, u velikim količinama“.

Jesenja humka – uredna baštica s proleća!

Ruža se može orezati u jesen ili u proleće; 7 do 8cm od kalema, a lišće i grančice ukloniti...

Bitna stavka prilikom jesenje sadnje jeste humka. Kad se sadnice posade u jamice, važno je zagrnuti ih zemljom i tako ih zaštititi od budućih mrazeva. S proleća, ta zemlja se razgrne i dobije se okopana i uredna baštica. Rezanje može se primeniti i u proleće i u jesen. Važno je, po preporuci našeg sagovornika, orezati na sedam do osam centimetara od kalema, ukloniti sve suve grane i lišće, kako se patogeni dalje ne bi širili jer su skloni prezimljavanju. Samim tim bi se dobilo i čisto okruženje.

Svo cveće u plastenicima!

Marko Dugić: ″Više od 50 odsto prodamo Beogradu!″

Pored mušterija koje biraju sadnice i besplatan savet uz njih, Markova proizvodnja se više zasniva na prodaji rezanog cveća, ukrasnih trava i suncokreta pogodnih za dekoraciju. Kaže, prati tržište i njemu prilagođava proizvodnju.

„U zadnje tri, četiri godine sam se preorijentisao samo na proizvodnju u zaštićenom prostoru na skoro jedan hektar, koja je predviđena za cvećare, groblja, aranžiranja. Cveće plasiramo po Beogradu nekih 50 odsto, možda i više. Pet dana nedeljno vozimo do Zlatibora, Niša, usputnih gradova, Pančevo, Smederevo i na pijaci cveća u Krnjači, tamo smo dva puta nedeljno. Uglavnom, pijace, cvećare, groblja, restorani“, kaže Marko.

Maj i jun su meseci kad je najveća potražnja, onda septembar i oktobar, međutim, kako primećuje naš sagovornik, ni novembar mesec, kad je proizvodnja na zalasku, nije tako loš – ‘pun je slava!’. Iako prati tržiše i ide u korak sa zahtevnim kupcima, Marko ne planira proširenje proizvodnje, zbog, kako kaže, najvećeg problema u poljoprivredi, nedostatka radne snage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.