Život na selu za zdravo telo i duh

Koliko je vreme provedeno u prirodi i na otvorenom dobro za naše zdravstveno stanje potvrđuju mnoga naučna istraživanja. Život na selu, kontakt sa životinjama, rad na zemlji, bliski međuljudski odnosi na više nivoa pogoduju čovekovom mentalnom i fizičkom zdravlju i socijalnom životu.

Kako život na selu utiče na naše zdravstveno stanje?

Kako je istraživanje BMC Public Health pokazalo, trčanje ili šetnja na pašnjacima, livadama i drugim zelenim površinama smanjuju umor, depresiju, bes. Čak 16% nižu stopu smrtnosti imaju oni koji žive u sredinama sa zelenim poljima i šumama.

Oboljenja kao što je rak ili respiratorne bolesti manje nastupaju kod osoba koje žive u ‘zelenijim’ sredinama: smrtnost usled respiratornih oboljenja smanjena je za 34%, a usled kancera 13%, u poređenju sa urbanim sredinama. Naučinici sa američkog Harvarda smatraju da na to utiče manja zagađenost vazduha, smanjena buka, pa čak i manje svetlosno zagađenje karakteristično za gradove.

Mentalno jači u prirodi

Ljudi koji žive na selu imaju posebnu vrstu psihičke stabilnosti. Oni koji žive na selu i u prirodi imaju značajno manju stopu obolelih od depresije ili anksioznosti. Zeleni predeli, zdrav seoski vazduh i uopšte klimatsko-geografske odlike sela poboljšavaju čovekovo mentalno zdravlje. Život i rad na selu stvara drugačiju psihologiju kod čoveka koji se drugačije nosi sa životnim problemima.

Socijalni život ipak bogatiji

Manja mesta kao što su sela, omogućavaju ljudima da se brže i lakše upoznaju i zbliže, zatim međusobno pomaganje u bašti, na njivi, savetovanje i druženje uz rad pogoduje socijalizaciji meštana. Negovanje dobrih međuljudskih odnosa svakako oplemenjuje čoveka, jača njegovu pripadnost zajednici i jača samu zajednicu.

Deca na selu

Deca na selu imaju zdravije detinjstvo; u smislu da više vremena provode u prirodi, igraju se sa životinjama, u dvorištu, druže se sa komšijskom decom, jedu zdravo i udišu zdrav vazduh. Deca na selu brže sazrevaju, roditelji ih često uključuju u poljoprivredne radove; u bašti, u odgoju životinja, pa brzo shvataju kako priroda i život funkcionišu. Deca na selu imaju razvijenu maštu; osmišljavajući igre i igračke sama se razonode. Zdrava hrana i fizička aktivnost mnogo doprinose odrastanju dece na selu.

Danas, mnogi koji se odluče na život na selu opredeljuju se za organsku ili eko proizvodnju ili se u svojoj poljoprivrednoj produkciji odlučuju da što manje upotrebljavaju pesticide uprkos vremenskim uslovima, pa je tako hrana koju proizvode zdravija i ukusnija.

Iako cene zemljišta u Srbiji rastu, još uvek se može povoljno naći kuća i okućnica. Takođe, postoje konkursi namenjeni bračnim parovima za kupovinu kuće na selu. Mnogi su razlozi zbog kojih se treba odlučiti na život na selu, ali zapamtite; zdrava hrana, zdravo telo, zdrav um, zdrava deca i zdrava porodica!

Leave a Reply

Your email address will not be published.